תקציר: אנחנו רגילים לכך שחולים מפורסמים "מתלוצצים עם רופאיהם". אבל, שמעתם על נדון למוות שמתלוצץ עם תליינו? ההיסטוריה מכירה מספר מקרים כאלה, כי רגעים אלה משקפים לעתים קרובות את האומץ, ההתרסה או ההשלמה של הפרט הניצב מול המוות.
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
אנחנו רגילים לכך שחולים מפורסמים "מתלוצצים עם רופאיהם". אבל, שמעתם על נדון למוות שמתלוצץ עם תליינו?
ההיסטוריה מכירה מספר מקרים כאלה. הם מוכיחים כי הומור והתרסה מול הוצאה להורג שימשו את הנדונים כאמצעי לשמור על כבודם, לבטא את אישיותם ו/או להתמודד עם חומרת מותם המתקרב.
הנה מספר דוגמאות, שאותם נסקור במאמר. רוב המקרים ישנים, אולם יש גם מקרים מימינו אלה.
.
תומס מור
תומס מור (Thomas More), עורך דין, פילוסוף חברתי וסופר אנגלי, הוצא להורג בעריפת ראשו בשנת 1535 (ראו תמונה למטה). זאת, בשל סירובו להכיר במלך הנרי השמיני כראש העליון של הכנסייה האנגלית ונעלה על האפיפיור, על רקע התנגדותו לגירושיו של המלך מאשתו, קתרין מאורגון.
בהתקרבו אל הפיגום - שעליו מוקם כן העריפה, אמר מור לתליין: "אני מתפלל עבורך, מר לוטננט, שלח אותי השמיימה בשלום, ולמען יורדתי, תן לי לעבור בעצמי." ("I pray you, Mr. Lieutenant, see me safe up; and for my coming down, let me shift for myself") [למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: "הסירו את ראשו" – הוצאה להורג בעריפה, לחצו כאן].
סר וולטר ראלי
סר וולטר ראלי (Sir Walter Raleigh), חוקר, חייל וסופר אנגלי, הוצא להורג בעריפת ראשו בשנת 1618 (ראו תמונה למטה).
לפני הוצאתו להורג, הוא בחן את הגרזן והעיר: "זוהי רפואה חדה, אבל היא התרופה לכל המחלות והסבל" ("This is a sharp Medicine, but it is a Physician for all diseases and miseries"). הוא גם ניחם את התליין ואמר: "זה לא משנה אם הראש משקר, כל עוד הלב צודק" ("It matters little how the head lies, provided the heart is right").
ג'ורג' אפו
ג'ורג' אפו (George Appo; ראו תמונה למטה), פושע אמריקאי הידוע בזיכרונותיו ובחייו ככייס, נידון למוות בשנת 1894. לפני הוצאתו להורג, הוא אמר לסוהר, "ובכן, סוהר, אני מניח שבקרוב אהיה מלאך".
רוברט פרנסואה דמיאנס
רוברט פרנסואה דמיאנס (Robert-François Damiens) ניסה להתנקש בחיי מלך צרפת לואי ה-15 בשנת 1757 והוצא להורג לאחר מכן. הוא היה האדם האחרון שהוצא להורג בצרפת, באכזריות רבה, על ידי ביתור (dismemberment; בין יתר העינויים שעבר, לפני ובמהלך ההוצאה להורג, ראו תמונה למטה), הצורה המסורתית של עונש מוות, שהייתה שמורה אז למרצחים.
בעודו מעונה ומבותר, הוא ציין לכאורה לתליינו "זהו יום קשה" ("La journée sera rude").
ג'יימס סקוט
ג'יימס סקוט, הדוכס הראשון ממונמות' (James Scott, 1st Duke of Monmouth) - שהוצא להורג ב-1685 בגלל שהוביל מרד נגד המלך ג'יימס השני - ניסה לשחד את התליין שלו כדי להבטיח מוות מהיר, וגם התלוצץ עמו על מספר המכות שתידרשנה כדי לערוף את ראשו. למרבה האירוניה להב הגרזן לא היה כפי הנראה חד במיוחד. עריפת ראשו בפועל הייתה נוראית, והצריכה מכות מרובות.
ג'ון אמרי
ג'ון אמרי (John Amery), פשיסט בריטי, ששידר שידורי תעמולה מברלין. בשנת 1943 הקים בחסות הנאצים יחידה שנקראה "הלגיון הבריטי של סנט ג'ורג'", במסגרתה, ניסה לשכנע שבויי מלחמה בריטים להצטרף ליחידתו על מנת לצאת ולהילחם בברית המועצות. בחודשי המלחמה האחרונים עבר איימרי לאיטליה, שם שידר נאומי תעמולה ברדיו האיטלקי. בחודש אפריל 1945 נתפס בידי פרטיזנים איטלקים והוסגר לידי הבריטים.
כשהוצא להורג בגין בגידה ב-1945, העיר בהומור לתליין: "תמיד רציתי לפגוש אותך, אבל לא, כמובן, לא בנסיבות האלה" ("I've always wanted to meet you, but not, of course, under these circumstances").
מאג'ד קבוסיפר
מאג'ד קבוסיפר (Majid Kavousifar), מצעירי המחאה האיראנית שהוצא להורג בפומבי בתלייה בטהרן, באוגוסט 2007. קבוסיפר התנקש בחייו של השופט-התליין, מסעוד אחמדי מוגדאסי: אחד מחברי בית הדין המהפכני האסלאמי באיראן, ששלחו לגרדום גזרו ביחד, בין- 2,800 ל- 3,800 אסירים פוליטיים, במהלך ההוצאות להורג של אסירים פוליטיים איראנים ב-1988. הוא ברח אל השגרירות האמריקנית האיחוד האמירויות, אולם הוסגר על ידם למשטרה, שהסגירה אותו לאיראנים. הוא נשפט - ביחד עם דודנו חוסין לעונש מוות בתלייה, שלפניו יעבור 74 מלקות וקנס של מיליון טומאן, בגין שימוש בסמים בלתי חוקיים.
אולי כיוון שחוסין נראה שרוי במצוקה ניכרת כשהמתין להוצאה להורג, שמר מג'יד על ארשת פנים רגועה ומבודחת והחיוך לא מש מפניו. הוא התלוצץ עם תלייניו שביצעו את הבדיקה האחרונה לפני ההוצאה להורג, סימן לשותפו בידיו האזוקות וחייך אליו ואל ההמונים. התמונה למטה מראה אותו מחייך ומנופף בידיו האזוקות לדודנו. מילותיו האחרונות היו: "הגעתי לנקודה שבה החלטתי למגר כל עוול".
[למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: 'מאג'ד קבוסיפר. האיש שעלה לגרדום בחיוך', לחצו כאן]
הנידונה להורג שהתגלגלה מצחוק
את הסיפור הזה לקחתי מכתבה של 103FM שסיקרה ראיון שערך אתר החדשות "אל־מסראווי" ב- 2015 עם חוסיין קורני התליין הראשי של מצרים, ש"מקבל 100 לירות על כל נידון למוות בתפקידו":
"המחזה שהתרחש בתא הנידונים למוות באחד מבתי הכלא של קהיר נראה כמו לקוח מקומדיה שחורה. לתא הובאה אישה שהורשעה ברצח בעלה. התליין כרך את החבל סביב צווארה, בעודה מקבלת עליה את הדין בכניעה ובשקט. אבל יופייה, שהיה חריג, סנוור את הנוכחים. ראש ועדת הפיקוח מטעם משרד הפנים, שנוכח בכל הוצאה להורג, לא התאפק והעיר לתליין: ״לא חבל?" הוא שאל אותו. ״אם זה חבל בעיניך, תביא את אשתך ונחליף ביניהן״, ענה לו התליין בפנים חתומות.
הנידונה למוות לא הצליחה לבלום את צחוקה. רגעי השעשוע ההם היו החוויה האחרונה שידעה, בטרם נפחה את נשמתה כמה דקות אחר כך".
[לאוסף המאמרים על התלייה באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על עונש מוות והוצאה להורג, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- אוסף המאמרים על התלייה באתר ייצור ידע.
- אוסף המאמרים על עונש מוות והוצאה להורג.
- הרחבה על הוצאה להורג בעריפה.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2024), על התלייה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 20/5/24.
- פנחס יחזקאלי (2024): מאג'ד קבוסיפר. האיש שעלה לגרדום בחיוך, ייצור ידע, 20/5/24.
- פנחס יחזקאלי (2019), עונש מוות והוצאה להורג באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 10/2/19.
- פנחס יחזקאלי (2019), "הסירו את ראשו" – הוצאה להורג בעריפה, ייצור ידע, 10/5/19.
Pingback: על התלייה באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: עונש מוות והוצאה להורג באתר ייצור ידע | ייצור ידע