תקציר: מי שסבור - שהוצאה להורג בעריפת ראש היא סיפור זוועה מן העבר הרחוק - חי בלה לה לנד. השיטה הזו חיה ובועטת גם במאה ה- 21...
שמו לב, החומרים בדף זה קשים לצפייה!
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר שני על תופעת ההוצאה להורג בעריפת ראש. למאמר האחר לחצו כאן:
* * *
עריפת הראש הייתה שיטת הוצאה להורג שהייתה נפוצה בעבר בשל היותה נחשבת כיעילה ומיידית. היא שימשה עונש על עבירות חמורות כמו בגידה, רצח, ופשעים נוספים. באירופה למשל, עריפת הראש הייתה נפוצה בתקופת ימי הביניים והרנסאנס, עם שימוש בכלי כמו הגיליוטינה בצרפת.
במאה ה-21, השימוש בעריפת הראש כהוצאה להורג נשאר בעיקר במדינות מסוימות באפריקה, המזרח התיכון ובאזורים שבהם פועלות קבוצות טרוריסטיות קיצוניות. ההוצאות להורג הללו זוכות לביקורת נרחבת מצד קהיליות בינלאומיות, ארגוני זכויות אדם ומדינות מערביות. המעשה נחשב לברברי ואכזרי, וארגונים רבים פועלים להעלאת המודעות ולהפעלת לחץ על מדינות וקבוצות להפסיק את השימוש בשיטה זו.
כיצד זוכה התופעה הזו לחיים חדשים במאה ה- 21?
אידיאולוגיה ודת: בחלק מהמקרים, השימוש בעריפת הראש מושתת על פרשנות מחמירה של חוקי השריעה. זה בולט במיוחד במדינות כמו סעודיה, שבהן החוק מבוסס על פרשנות מחמירה של האסלאם.
פוליטיקה ופחד: עריפת הראש משמשת ככלי פוליטי על ידי קבוצות טרוריסטיות כדי לזרוע פחד ולכפות שליטה על אוכלוסיות מקומיות. תיעוד המעשים והפצתם ברשתות החברתיות מגדילים את תחושת הפחד והכוח של הקבוצות הללו.
תרבות והיסטוריה: בחלק מהמקומות, עריפת הראש נשארה כשיטת הוצאה להורג בשל מסורת היסטורית ותרבותית. באזורים שבהם השיטה הייתה נהוגה לאורך זמן, ייתכן שקיימת התנגדות לשינוי דרסטי בשיטות הענישה.
סעודיה היא דוגמה בולטת למדינה שממשיכה להשתמש בעריפת הראש כעונש על פשעים חמורים כמו רצח, אונס, ועבירות סמים
הוצאות להורג אלו מתבצעות פעמים רבות בפומבי כדי להרתיע אחרים מלבצע עבירות דומות. כך למשל, הוציאה סעודיה להורג ביום אחד, באפריל 2017, לא פחות מ- 37 אזרחים ביום אחד, בעריפת ראשיהם. משרד הפנים הסעודי מסר כי גופותיהם של שניים מהמורשעים שהוצאו להורג הוצמדו בפומבי לעמוד למשך כמה שעות, למען יראו וייראו...
קבוצות טרוריסטיות כמו דאעש (ISIS) עשו שימוש נרחב בעריפת הראש לצורך הפחדה, ענישה והעברת מסרים פוליטיים
במהלך שנות פעילותם בשיא הכוח, הם הוציאו להורג רבים מהמתנגדים שלהם, בני ערובה מערביים ואזרחים, תוך תיעוד המעשים והפצתם ברחבי האינטרנט כדי לזרוע פחד ולהראות את כוחם. הנה שתי דוגמאות:
האחת ב- 2016 בעיראק: ילד בן 15 הוצא להורג בעריפה בעיראק, רק בגלל שהאזין למוזיקה בזמן התפילה. ראשו נערף מול קהל מריע:
השנייה, ב- 28 באוגוסט 2014: דאעש פרסם סרטון עריפת ראש - אחד מרבים - של חייל כורדי, תחת הכותרת: "מסר שני לאמריקה":
מנהג העריפה מגיע לאירופה, ביחד עם המהגרים...
באוקטובר 2020 הציג המורה להיסטוריה ולגאוגרפיה בן ה- 47, סמואל פאטי, בעיירה קונפלון מצפון לפריז, בפני תלמידיו, קריקטורות של הנביא מוחמד ודיבר על שאירע במערכת השבועון 'שרלי הבדו' לאחר פרסום הקריקטורות הללו.
חלק מהתלמידים מסתבר - וגם משפחותיהם - לא אהבו את זה. אביה של אחת התלמידות החל לנהל מסע הסתה נגד המורה. ביום שישי, ה- 16 באוקטובר 2020 הגיע פליט צ'צ'ני צעיר, בן 18 - שקיבל מקלט בצרפת - לקרבת בית הספר ונעזר בתלמידים כדי לאתר את המורה. הוא מצא אותו סמוך לכניסה לבית הספר. שם, הוציאו להורג בעריפה. אחר כך פרסם בטוויטר הודאה ברצח, כשהוא מצטלם עם הראש הערוף... (וואלה, 2020).
גם הרוסים עורפים ראשים:
ב- 13 באפריל 2023 התפרסם סרטון, המתאר כיצד חיילים שכירים מ'כוח וגנר' הרוסי, עורפים את ראשו של שבוי אוקראיני... בתגובה לסרטון, קרא משרד החוץ האוקראיני לבית הדין הפלילי הבינלאומי "לחקור מיידית עוד זוועה של הצבא הרוסי". סגנית שר ההגנה האוקראיני חנה מליאר וביקשה לא לנקוב בשמו של החייל או להפיץ את הסרטון. "זכרו, האויב רוצה להפחיד אותנו. רוצה להפוך אותנו לחלשים יותר", היא מסרה.
בז'נבה, הנציגות לפיקוח על זכויות האדם של האו"ם באוקראינה מסרה כי הסרטון הוא רק האחרון בתופעה נרחבת של סרטונים "מזוויעים במיוחד" המפורסמים לאחרונה על ידי רוסיה. בסרטון נוסף, נמסר, נראו מספר גופות מבותרות של שבויי מלחמה אוקראינים. למרבה הצער, זה לא אירוע בודד", נכתב בהצהרת האו"ם, "גם התקריות האחרונות חייבות להיחקר כראוי ולחייב את העבריינים באחריות".
דוגמאות נוספות לעריפה מתוקשרת בת זמננו, מובאות בהמשך המאמר.
[לאוסף המאמרים על עונש מוות והוצאה להורג, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על עונש מוות והוצאה להורג.
- הרחבה בנושא עריפה.
- הרחבה בנושא הוצאה להורג על פי ההלכה היהודית.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2019), עונש המוות במקרא ובהלכה, ייצור ידע, 28/7/19.
- פנחס יחזקאלי (2019), "הסירו את ראשו" – הוצאה להורג בעריפה, ייצור ידע, 10/5/19.
- YNET (שנה: 2023), "מסר שני לארה"ב". סרטון עריפה של דאעש, 29/8/14.
- וואלה (2023), "מעשים לא אנושיים": חיילים רוסים תועדו עורפים ראש של שבוי אוקראיני, 13/4/23.
- ויקיפדיה: עריפת ראש.
- ויקיפדיה: גיליוטינה.
- סוכנויות הידיעות (2020), מורה שהציג איורים של מוחמד נרצח בפרברי פריז, המחבל נורה למוות, חדשות וואלה, 16/10/20.
Pingback: פנחס יחזקאלי: "הסירו את ראשו". הוצאה להורג בעריפה | ייצור ידע