תקציר: באמצע אוגוסט 2024 התבשרנו בתקשורת כי "קולות במחאת קפלן מבקשים למרוד בראשי המחאה. מופתעים? אתם לא צריכים להיות. תנועות מהפכניות מועדות לפיצולים ולמלחמות פנימיות. הן נובעים מתפיסות עולם שונות, מאבקי כוח, קשיים במימוש האידיאלים, ושימוש בדיכוי פנימי. התופעה הזו אינה ייחודית רק לשמאל, אך היא בולטת במיוחד בו, בשל המורכבות והפלורליזם האידיאולוגי שמאפיינים תנועות שמאל רבות.
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
באמצע אוגוסט 2024 התבשרנו בתקשורת כי "קולות במחאת קפלן מבקשים למרוד בראשי המחאה. טענות על דעיכת ההפגנות, חולשתן לשנות את המציאות, וחוסר יכולת של ראשי המחאה להגיע לתוצאות, מעוררים זעם בקרב אנשי מחאה ומפגינים (פרידמן, 2024).
באותו שבוע פורסם מאמר באתר “זמן ישראל” אותו כתבה פעילת מחאה בשם אורלי מור. תחת כותרת המאמר: “אני קוראת למרד בהנהגת המחאה”, כתבה מור, “הנהגת המחאה לא מובילה לשום מקום, שבוע השיבוש היה בדיחה. הנהגה המחאה לא מועילה בכלום, כל אחד והאגו שלו. אני קוראת לכולם להפסיק לצאת לפעולות סרק. להפסיק לצאת להפגנות קפלן” (פרידמן, 2024).
מופתעים? אתם לא צריכים להיות. תנועות מהפכניות מועדות לפיצולים ולמלחמות פנימיות. הן נובעים מתפיסות עולם שונות, מאבקי כוח, קשיים במימוש האידיאלים, ושימוש בדיכוי פנימי. התופעה הזו אינה ייחודית רק לשמאל, אך היא בולטת במיוחד בו, בשל המורכבות והפלורליזם האידיאולוגי שמאפיינים תנועות שמאל רבות.
ניתן למנות חמישה גורמים שמביאים ל'מלחמות הפנימיות' הללו:
- ריבוי אידיאולוגיות ותפיסות: השמאל כולל בתוכו קשת רחבה של אידיאולוגיות, מהמרקסיזם והאנרכיזם ועד לסוציאל-דמוקרטיה ותפיסות אחרות. עם התקדמות המהפכה, המתח בין קבוצות אלו עלול להחריף, כאשר כל קבוצה מנסה לקדם את האג'נדה שלה. לדוגמה, לאחר המהפכה הרוסית של 1917, המחלוקת בין הבולשביקים למנשביקים, כמו גם הסכסוכים עם קבוצות אחרות כגון האנרכיסטים והסוציאל-רבולוציונרים, הובילו למלחמות פנימיות.
- מאבק על כוח ושליטה: מהפכות מטבען יוצרות ואקום, שמתמלא במהירות על ידי כוחות חדשים. מאבקי שליטה בין קבוצות המהפכנים עלול להוביל לעימותים, כמו במקרה של המהפכה הצרפתית שבה המהפכנים נלחמו זה בזה על השליטה במדינה. במקרה של המהפכה הסובייטית, המאבק על השלטון בין סטלין לטרוצקי והפלגים שתמכו בהם גרם לפיצולים רבים ומלחמות פנימיות.
- קשיים ביישום האידיאלים: מהפכות שמאל רבות מונעות מאידיאלים של אוטופיים של שוויון וצדק חברתי. במקרים רבים נוצר מתח בין האידיאלים לבין המציאות הפוליטית והכלכלית. מתחים אלה מובילים לפיצולים בקרב המהפכנים עצמם, כאשר חלקם סבורים כי הדרך הנכונה היא קו תקיף יותר, בעוד שאחרים קוראים לוויתורים והתאמות למציאות (זה המצב היום בקרב תנועת המחאה).
- דיכוי פנימי: לעיתים, הנהגת מהפכה שמאלית עלולה להשתמש באמצעים דכאניים כלפי פלגים פנימיים שאינם מסכימים איתה, דבר שמוביל למתחים ולעימותים פנימיים. דוגמה לכך ניתן לראות בתקופת "הטיהורים הגדולים" תחת סטלין, שבהם דוכאו והוצאו להורג רבים מתוך המפלגה הקומוניסטית עצמה.
[לאוסף המאמרים על המחאה: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
Pingback: אוסף המאמרים על מחאה, בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע | ייצור ידע