תקציר: אנחנו יודעים כי אנחנו מצויים בעיצומו של תהליך חילופי אליטות בישראל, ובמאבק קשה של 'אליטת ההון' הישראלית על הישרדותה, הגובה מכולנו מחירים לא פשוטים, ומעמיד את ישראל בסכנה קיומית. כמה זמן הוא יקח?
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
זהו מאמר שני העוסק במשך הזמן של תהליך חילופי האליטות. למאמר האחר:
* * *
במאמר קודם למדנו כי משך הזמן של חילופי אליטות משתנה ממדינה למדינה, בהתאם לגורמים פוליטיים, כלכליים, חברתיים ותרבותיים. השינויים יכולים להיות מהירים ודרמטיים כאשר קיימים משברים כלכליים וחברתיים חריפים, או ממושכים והדרגתיים במדינות שבהן מוסדות חזקים ומערכות דמוקרטיות מתפקדות [למאמר הקודם: תהליך חילופי אליטות במדינות. כמה זמן הוא נמשך?, לחצו כאן].
אנחנו יודעים כי אנחנו מצויים בעיצומו של תהליך חילופי אליטות בישראל, ובמאבק קשה של 'אליטת ההון' הישראלית על הישרדותה, הגובה מכולנו מחירים לא פשוטים, ומעמיד את ישראל בסכנה קיומית. כמה זמן הוא יקח?
הניתוח של תהליך חילופי אליטות בישראל מחייב בחינה של ההיסטוריה הפוליטית והחברתית במדינה מאז הקמתה ועד היום, תוך זיהוי נקודות מפנה מרכזיות שבהן התחילו להתרחש תהליכים של חילופי העוצמה לסוגיה, בין קבוצות שונות. בישראל, הסדק הראשון בשלטונה של ההגמוניה הישראלית נוצר במלחמת יום הכיפורים ב- 1973, והביא למהפך שלטוני בבחירות 1977, כאשר מפלגת הליכוד בראשות מנחם בגין עלתה לשלטון לראשונה, ובכך שברה את שלטון מפא"י ההיסטורי [על 'הגמוניה', 'אליטה' וההבדלים שביניהם ראו במאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: מה בין 'הגמוניה' ל'אליטה', ולמה האליטה הישראלית נלחמת בעמה?].
התחלת תהליך חילופי האליטות בישראל
האליטה המייסדת: האחוס"לים
היה זה ברוך קימרלינג שנתן לאליטה המייסדת של ישראל את שמה - אחוס"לים, בספר הנושא את השם "קץ שלטון האחוס"לים", שראה אור בהוצאת כתר בשנת 2001. ע"פ קימרלינג, אחוס"ל הוא: אשכנזי, חילוני, ותיק, סוציאליסט, לאומי-ציוני ומזרחיים, שעברו את כור ההיתוך, קיבלו את התרבות האחוס"לית על עצמם (כמו הורי וכמוני) ו'השתכנזו'. [הרחבה ראו במאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: האחוס"לים. האליטה המייסדת של ישראל].
השבר הגיע במלחמת יום הכיפורים, שבה היא נפגעה בכוחה וברוחה מחד גיסא; ואיבדה את האמון הציבורי בהנהגתה, מאידך גיסא:
- בתוכה, היא איבדה בסערת המלחמה דור בנים שלם. לצורך ההמחשה של גודל השבר, די להזכיר את קיבוץ בית השיטה, שאיבד 11 מבניו במלחמה (ראו התמונה למטה).
- ומחוצה לה, התערער האמון בהנהגתה ובצדקת דרכה.
אירועים כאלה משנים מציאות. ואכן, אחרי המלחמה התקיים תהליך הדרגתי שבו הקרינה האליטה עייפות, וויתרה על שליחת בניה לחילות קרביים ולשירות הקבע. אחרוני האחוס"לים שנותרו בהנהגת המדינה היו שמעון פרס ואריאל שרון.
אליטת המרד / האליטה הז'בוטינסקאית
האליטה שנוצרה בישראל לאחר המהפך של 1977, ונקראת לעיתים "אליטת המרד" או "האליטה הז'בוטינסקאית," היא אליטה פוליטית ותרבותית שהתפתחה מתוך המחנה הרוויזיוניסטי, שנרדף לאורך השנים על ידי האליטה המייסדת. מנהיגה הבלתי מעורער היה מנחם בגין, ומחליפו בכס ראש הממשלה, יצחק שמיר. היא הצליחה להיאחז בתחום הפוליטי בלבד, כאשר האליטה המייסדת, האחוס"לים, המשיכה להחזיק בכל תחומי העוצמה האחרים. שקיעתה החלה ב-1993, כשנבחר בנימין נתניהו ליושב ראש הליכוד ואנשי האליטה הוותיקים והדור השני - ה'נסיכים' - החלו להיעלם, בתהליך מדורג מהמפה הפוליטית.
אליטת ההון
'אליטת ההון' היא האליטה השלישית שהגיעה לעמדות השפעה בישראל מאז שנות ה- 90 של המאה העשרים. היא צמחה מתוך האליטה המייסדת - האחוס"לים - אולם שינתה אותה לחלוטין ברוח הגישה הפרוגרסיבית, ה- WOKE. השתלטותה על מוקדי העוצמה של האחוס"לים (ביטחון, כלכלה, אקדמיה, תרבות, בוהמה וכדומה) ביססה בתחילה את שלטונה כהגמוניה. משמע, הייתה לה יכולת לשלוט ולנווט את הערכים והנורמות בחברה. גם היום היא שולטת אמנם עדיין ברוב מוקדי הכוח הישראליים: ביטחון, כלכלה, בוהמה, אקדמיה וכדומה. אולם, היא הולכת ומאבדת בהדרגה את מאחזיה [הרחבה בסוגיה זו ראו במאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: מה בין 'הגמוניה' ל'אליטה', ולמה האליטה הישראלית נלחמת בעמה?].
- כך למשל בתחום התרבות, בתהליך שהסתיים בתחילת המילניום - השתלט הזמר המזרחי על תרבות הזמר הישראלי, למרות נסיונות אגרסיביים לחסום אותו.
- ככל שגדלה הילודה בציבור הדתי לאומי והחרדי, הלך והצטמצם חלקו של החינוך הממלכתי החילוני, עליו שולטת עדיין האליטה, והוא כולל כ-40% מהתלמידים. יצויין כי גם פה קיים מאבק מתמיד לשינוי תכני הלימוד, כך שאליטת ההון צפויה להפסיד גם את המאחז הזה.
- השינוי המשמעותי ביותר שבו איבדה 'האליטה 'אליטת ההון' את ההגמוניה, היה היחלשות שליטתה בתקשורת. אז, איבדה את היכולת לעצב את תודעת ההמון. שינוי זה נעשה בהדרגה במשך שני העשורים האחרונים, וכלל: את עליית האינטרנט והרשתות החברתיות, הקמת ערוצי תקשורת חדשים, שאינם בשליטת האליטה הישראלית, שהבולט שבהם הוא ערוץ 14, והשינוי בהרגלי הצריכה של התקשורת, שבו התנתקו רבים מתקשורת הליבה, והם צורכים תקשורת ממקורות מגוונים, ולא רק מהתקשורת הממוסדת. הם מחפשים מידע ממקורות שהם סומכים עליהם, גם אם הם אינם חלק מהאליטה.
משך הזמן של תהליך חילופי האליטות והצפי להמשך
- איטיות והמשכיות: תהליך חילופי האליטות בישראל הוא איטי ומורכב, שכן הוא מושפע ממבנים מוסדיים, כלכליים ותרבותיים יציבים יחסית שמקשים על שינויים מהירים. המערכת הפוליטית הישראלית מורכבת ממנגנונים שעדיין מבכרים יציבות, כגון הסכמים קואליציוניים ומנגנוני פשרה בין קבוצות.
- מתח מתמשך בין אליטות ישנות לחדשות: 'האליטה הישנה'אליטת ההון' עדיין שומרת על השפעה בתחומי המשפט, האקדמיה, והתקשורת, בעוד האליטה החדשה מתחזקת בתחומי הפוליטיקה, התקשורת, הביטחון, והכלכלה. מתח זה צפוי להמשיך עוד שנים רבות, כאשר כל צד ממשיך להיאבק על עמדות הכוח וההשפעה שלו.
- צפי להמשך – דור או שניים קדימה: לפי ההערכה, תהליך חילופי האליטות בישראל יימשך עוד דור או שניים, כלומר בין 20 ל-40 שנים נוספות. זהו תהליך מתמשך שבו האיזונים בין האליטות הישנות והחדשות ישתנו בהדרגה, אך ככל הנראה לא יוביל להחלפה מוחלטת של קבוצה אחת באחרת. במקום זאת, תיווצר אליטה משולבת ומורכבת יותר.
- השפעת אירועים חיצוניים ופנימיים: משברים כלכליים, ביטחוניים, או חברתיים עשויים לזרז את תהליך חילופי האליטות או לשנות את כיוונו. לדוגמה, מהלכים דרמטיים כמו שינויים חקיקתיים משמעותיים, שינויים דמוגרפיים, או התפתחויות בינלאומיות עשויים להשפיע על הדינמיקה הפנימית של הכוח בישראל.
סיכום
תהליך חילופי האליטות בישראל החל כבר בשנות ה-70 ונמשך עד היום, תוך מאבקים פנימיים על עמדות כוח והשפעה. זהו תהליך ארוך שמושפע ממבנים פוליטיים, חברתיים ותרבותיים יציבים יחסית, וצפוי להימשך עוד שנים רבות. ככל הנראה, לא מדובר בהחלפה מוחלטת של אליטה אחת באחרת, אלא ביצירת מערכת חדשה ומורכבת יותר של אליטות מעורבות, המשקפת את השונות והגיוון בחברה הישראלית.
נספח: אליטת ההון סופרת את זמנה לאחור
השיבולת החלשה מתכופפת מול הרוח ושורדת. העץ העוצמתי עומד מול הרוח ונשבר. כך האליטה החזקה שלנו (הכלכלה זה אנחנו, הביטחון זה אנחנו...) במאבקה באליטות החדשות, המבקשות ליטול ממנה את מאחזי הכוח שלה.
היא הייתה יכולה לבחור באסטרטגיה שונה של התפשרות ושילוב מדורג ואיטי של בני האליטות החדשות בתוכה, שיבטיח את היטמעותה בתוך האליטה החדשה שתיווצר. אבל במערכות מורכבות אין וויתור מרצון על עמדות כוח. לכן היא יצאה למלחמה בעמה בנובמבר 2022, והקצינה אותה במלחמת חרבות ברזל, כשתעדפה את המלחמה ב'אויב הפנימי' לפני האויב ה'חיצוני', למרות שמדובר במלחמה קיומית.
בכך היא שמה את הישרדותה לפני האינטרסים ההישרדותיים של עמה. לכן - אם נשרוד את המלחמה הזו - החשבון יוגש לה לפרעון בריבית דריבית, והיא תאבד את נכסיה.*
- המאמר הרלוונטי: פנחס יחזקאלי: האויב האמיתי הוא תמיד האויב מבית.
[לאוסף המאמרים על אליטות ואליטיזם, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית'.
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- הרחבת המושג: 'עוצמה'.
- מאמרו של פנחס יחזקאלי: מה בין 'הגמוניה' ל'אליטה', ולמה האליטה הישראלית נלחמת בעמה?
- מאמרו של פנחס יחזקאלי: האחוס"לים. האליטה המייסדת של ישראל.
- מאמרו של פנחס יחזקאלי: תהליך חילופי אליטות במדינות. כמה זמן הוא נמשך?
מקורות והעשרה
- אוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית'.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על העוצמה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 23/8/18.
- פנחס יחזקאלי (2024), תהליך חילופי אליטות במדינות. כמה זמן הוא נמשך? ייצור ידע, 23/9/24.
- פנחס יחזקאלי (2023), אליטות ואליטיזם באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 13/2/23.
- פנחס יחזקאלי (2023), 'אליטת ההון' – קווים לדמותה של האליטה הנוכחית של ישראל, חלק 1, ייצור ידע, 1/10/23.
- פנחס יחזקאלי (2024), מה בין 'הגמוניה' ל'אליטה', ולמה האליטה הישראלית נלחמת בעמה? ייצור ידע, 25/8/24.
- פנחס יחזקאלי (2018), מלחמת יום הכיפורים באתר ‘ייצור ידע’, ייצור ידע, 18/9/18.
- פנחס יחזקאלי (2023), האחוס"לים. האליטה המייסדת של ישראל, ייצור ידע, 27/7/23.
Pingback: חולשתו של הסוציולוגי – י.ד.
Pingback: פנחס יחזקאלי: תהליך חילופי אליטות במדינות. כמה זמן הוא נמשך? | ייצור ידע