תקציר: איך ממליצים על ארגון טרוריסטי כאונר"א לקבלת פרס נובל לשלום? כי הפרס משמש גם ככלי פוליטי בזירה הבינלאומית. הענקת הפרס לדמויות שנויות במחלוקת או למנהיגים פוליטיים בשיא הקריירה שלהם מצביעה על העובדה שועדת הפרס לא רק מושפעת משיקולים פוליטיים ואידיאולוגיים, אלא מנסה לעצב אותם. כאשר פרס נובל לשלום מוענק, הוא אינו רק מבטא הכרה בהישגים אלא גם מכוון, לעיתים קרובות, להשגת מטרות פוליטיות רחבות יותר בזירה העולמית.
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
לשפשף את העיניים. אונר"א - ארגון טרור לכל דבר ועניין המהווה חלק מחמאס ותורם יותר מכל אחד אחר להנצחת בעיית הפליטים הפלסטיניים - הוא מועמד לפרס נובל לשלום, למרות שאונר"א עצמה הודתה כי עובדיה לקחו חלק פעיל בטבח ב-7 באוקטובר.
פרס נובל לשלום, אחד הפרסים היוקרתיים בעולם, מוענק לאנשים או לארגונים שתרמו תרומה יוצאת דופן למען שלום עולמי, צמצום סכסוכים, והגנה על זכויות אדם. עם זאת, בעשורים האחרונים, הפך הפרס, שמטרתו לקדם שלום, לכלי פוליטי המשמש לקידום אג'נדות ומטרות פוליטיות של בעלי עניין.
על פניו, הפרס אמור להיות מחוץ לשיקולים פוליטיים ולהינתן על בסיס הישגים אובייקטיביים בתחום השלום. אך בפועל, החלטות הוועדה הנורווגית להעניק את הפרס לעיתים משקפות בחירות שהן יותר פוליטיות מאשר ניטרליות. הבחירה במועמדים, האופן שבו מועמדים אלו נתפסים בעולם וההשלכות של מתן הפרס – כל אלו מרמזים שהפרס משמש גם ככלי בזירה הפוליטית.
הפרס, המוענק על ידי ועדה המורכבת מחברי פרלמנט נורווגי לשעבר, עשוי להיות נתון ללחצים פוליטיים ולאינטרסים גלובליים. לכן, יש המאשימים את ועדת הפרס בכך שהיא משקפת סדר יום אידיאולוגי או מערכתי מסוים. מקרים בהם הוענק הפרס לדמויות שנויות במחלוקת חיזקו את הטענה שהפרס משמש כדרך לקידום אג'נדות פוליטיות, ולא תמיד מבוסס על הישגים של קידום שלום מוחשי.
מקרים שנויים במחלוקת
אחד המקרים הבולטים ביותר שבו עלו טענות על פוליטיזציה של הפרס הוא הענקת הפרס לברק אובמה בשנת 2009, חודשים ספורים בלבד לאחר שנבחר לנשיא ארצות הברית (ראו תמונה בראש המאמר). הטענה המרכזית הייתה שאובמה טרם הוכיח הישגים ממשיים בתחום השלום, והפרס הוענק לו בעיקר על הצהרות כוונות ולא על פעולות קונקרטיות. רבים ראו בכך סימן לרצון לקדם תמיכה עולמית באובמה ובמדיניות החוץ שלו, ובעיקר את השאיפה לבנות גישה חדשה לדיפלומטיה האמריקאית אחרי ממשל בוש.
פרס נוסף שעורר ביקורת הוא זה שניתן ליאסר ערפאת, שמעון פרס ויצחק רבין בשנת 1994 בעקבות הסכמי אוסלו. הסכם זה אמנם סימל את תחילתו של תהליך שלום, אך התנגשויות ואלימות המשיכו להתקיים, והשלום המיוחל לא התממש. בכך, מבקרים טענו כי הפרס נועד לקדם את ההסכם הפוליטי יותר מאשר להכיר בהישגי שלום ברי קיימא. אין היום ספק, שאחד החסמים שמנע מיצחק רבין להגיב מיד להפרות הבוטות של ההסכם ע"י יאסר ערפאת, היה פרס הנובל שצבע אותו ב'צבע' שלא חפץ היה להיפרד ממנו.
פרס נובל ככלי דיפלומטי
מעבר למקרים אלו, יש לטעון שהפרס משמש ככלי דיפלומטי, אשר מטרתו לעודד שחקנים בזירה הבינלאומית לפעול בכיוון מסוים. הענקת הפרס, במיוחד לדמויות פוליטיות עכשוויות, מהווה לעיתים מסר פוליטי גלובלי שמטרתו לחזק תהליכים בינלאומיים מסוימים, כמו פתרון סכסוכים או חיזוק דיפלומטיה רב-צדדית. הפרס, אם כך, אינו רק הכרה בהישגים, אלא גם אמצעי ללחוץ על מנהיגים ושחקנים פוליטיים להמשיך בכיוון המדיני הרצוי לוועדה הנורווגית.
לא רק הזכייה. עצם הגשת המועמדות היא כלי פוליטי
הגשת מועמדים לפרס נובל לשלום היא תהליך המשמש כאקט פוליטי בפני עצמו. הגשה זו מעניקה לא רק הכרה אלא גם מכובדות, מעמד ולגיטימציה בזירה הבינלאומית לדמויות, ארגונים, או גופים, כולל אלו שעשויים להיות שנויים במחלוקת. התהליך הזה, שנעשה על ידי קבוצה נבחרת של מגישי מועמדויות - הכוללת פרופסורים, פוליטיקאים, חברי פרלמנט ומקבלי פרס נובל לשעבר - מעלה שאלות לגבי השפעת שיקולים פוליטיים על בחירת המועמדים.
גופים כמו אונר"א (סוכנות הסעד והתעסוקה לפליטים פלסטינים) שמועמדים לפרס נובל, מקבלים מכובדות רבה - למרות המוניטין הרע שצברו - ומחזקים את מעמדם הבינלאומי שמקשה מאוד על המאמצים לסגור אותם.
הצעת מועמדות לגופים שנויים במחלוקת כמו אונר"א משקפת את המורכבות של הזירה הבינלאומית. מצד אחד, עצם ההגשה לפרס מסמנת את הכרת העולם בתרומה של הארגון למען רווחת פליטים, אך מצד שני, עבור מבקרים של הארגון מדובר בצעד פוליטי המעניק לו - ולאו"ם שעבר תחת הנהגתו של אנטוניו גוטרש רדיקליזציה אנטישמית קשה - לגיטימציה. זאת, למרות המחלוקות הקיימות סביב פעילותו. כך, תהליך הגשת המועמדות הופך לכלי פוליטי שמסייע לקידום אג'נדות ולחיזוק התדמית של גופים וארגונים, גם כאשר יש מחלוקות עולמיות בנוגע לפעילותם.
סיכום
פרס נובל לשלום נועד במקור לקדם שלום עולמי, אבל הוא משמש גם ככלי פוליטי בזירה הבינלאומית. הענקת הפרס לדמויות שנויות במחלוקת או למנהיגים פוליטיים בשיא הקריירה שלהם מצביעה על העובדה שועדת הפרס לא רק מושפעת משיקולים פוליטיים ואידיאולוגיים, אלא מנסה לעצב אותם. כאשר פרס נובל לשלום מוענק, הוא אינו רק מבטא הכרה בהישגים אלא גם מכוון, לעיתים קרובות, להשגת מטרות פוליטיות רחבות יותר בזירה העולמית.
נספח מדף הטוויטר של Israel News Pulse: איך הלכת לי חבר...
[לאוסף המאמרים על הצרה ששמה כוחות בינלאומיים, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!