תקציר: מאז ומתמיד, מלחמה ותוצאותיה היו מהכוחות המרכזיים שהשפיעו על חברה, פוליטיקה והיסטוריה. תוצאות מלחמה אינן נמדדות רק בשדה הקרב אלא גם בעוצמת הנרטיב שנבנה בעקבותיה. הביטוי "תמונת ניצחון" מתייחס לא רק לרגעים סמליים של הצלחה צבאית, אלא למניפולציה תקשורתית שמעצבת את הזיכרון הקולקטיבי. במאמר זה נדון במשמעות של "תמונת ניצחון" כאשר מפסידים מלחמה לעומת המצב כאשר מנצחים, וההשפעה של הצורך באותם סמלים ותמונות בעיצוב דעת הקהל והמנהיגות הלאומית.
.
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
מאז ומתמיד, מלחמה ותוצאותיה היו מהכוחות המרכזיים שהשפיעו על חברה, פוליטיקה והיסטוריה. תוצאות מלחמה אינן נמדדות רק בשדה הקרב אלא גם בעוצמת הנרטיב שנבנה בעקבותיה. הביטוי "תמונת ניצחון" מתייחס לא רק לרגעים סמליים של הצלחה צבאית, אלא למניפולציה תקשורתית שמעצבת את הזיכרון הקולקטיבי.
במאמר זה נדון במשמעות של "תמונת ניצחון" כאשר מפסידים מלחמה לעומת המצב כאשר מנצחים, וההשפעה של הצורך באותם סמלים ותמונות בעיצוב דעת הקהל והמנהיגות הלאומית.
הצורך בתמונת ניצחון בזמן תיקו או תבוסה
כשהצבא או האומה כולה מסיימים מלחמה בתיקו או חווים תבוסה, הדחיפות ליצור "תמונת ניצחון" אחת ברורה נובעת מהצורך להציג הישג כלשהו שאינו משקף כישלון מוחלט. ההיסטוריה מלאה בדוגמאות בהן מנהיגים ביקשו להבליט הישג יחיד או קרב ספציפי על מנת לעמעם את גודל האסון. התמונות הללו, פעמים רבות מבוימות או מנופחות, מאפשרות יצירת נרטיב חדש שמנסה לאחד את הציבור סביב תחושת הישג, גם כשהמציאות בשטח שונה.
הצורך בתמונת ניצחון בזמן תבוסה אינו רק צורך רגשי, אלא כלי פוליטי רב עוצמה. התמונות מספקות מראית עין של שליטה ומאפשרות להפחית מהמתח החברתי והפוליטי שמתעורר בעקבות כישלון צבאי. במיוחד במקרים בהם ציבור האזרחים חווה אובדן אישי וכאב רב, הצגת הצלחה, ולו מזערית, מאפשרת לרכך את הפגיעה בתמיכה השלטונית ומפחיתה את הלחץ הציבורי.
לדוגמה, המערכה הצבאית של מצרים במלחמת יום הכיפורים בשנת 1973 הביאה להישגים בשלביה הראשונים, אך בהמשך הסתיימה במפלה קשה. עם זאת, בחברה המצרית הדגש הושם על קריעת תעלת סואץ ושיקום הכבוד הלאומי – זו הייתה "תמונת הניצחון" המצרית, שהתעצבה דרך התקשורת והפכה למרכז הזיכרון הלאומי. הם אפילו לא ניסו לביים תמונה אמיתית, אלא הם 'הלבישו' את הדגל המצרי על תמונת איוו ג'ימה המפורסמת (ראו התמונה הבאה) של הצלם ג'ו רוזנטל, ממלחמת העולם השנייה (ראו למטה):
והנה המקור:
אלבום הניצחונות לאחר הצלחה
לעומת זאת, לאחר ניצחון, ההיסטוריה נכתבת על ידי המנצחים, והם יכולים לבחור כיצד לעצב את הנרטיב ואילו אירועים להדגיש. האלבום של תמונות הניצחון משמש כעדות לכוחם ולאימונם של הכוחות המנצחים, ומסייע לבסס את הלגיטימציה הפוליטית של המנהיגות לאורך זמן.
לעומת זאת, כאשר אומה מנצחת במלחמה, היא אינה זקוקה להיאחז בתמונה אחת. במקרה כזה, קיים "אלבום שלם" של תמונות ניצחון – שלל קרבות, תמרונים דיפלומטיים והישגים פוליטיים שכולם משקפים את ההצלחה. הניצחון מתפשט על פני אירועים רבים ושונים, ויוצר מיתוס לאומי סביב כוח ויכולת צבאית. במקום לדבוק באירוע אחד, מנהיגים ומדינאים יכולים להשתמש בניצחונות רבים ליצירת נרטיב מקיף שמדגיש את החוזק הלאומי ואת יכולת המנהיגות.
דוגמה לכך ניתן לראות במלחמת העולם השנייה, בה ניצחון בעלות הברית הוביל לאינספור רגעי שיא: מהניצחון בנורמנדי ועד להכנעת יפן. נרטיבים אלו נשזרו לתוך תרבות הזיכרון הלאומי, והפכו לסמלים לאומיים בעלי עוצמה היסטורית ותרבותית. ראו את שלושת התמונות הבאות כדוגמה.
סיכום
בין אם מדובר בתבוסה צורבת הדורשת נרטיב של תמונת ניצחון בודדת, ובין אם בניצחון מזהיר שמאפשר שימוש באלבום שלם של הישגים – הסמלים והמיתוסים שנוצרים סביב מלחמות הם כלי פוליטי מרכזי בהיסטוריה האנושית. הכוח של "תמונת הניצחון" טמון ביכולתה לעצב את התודעה הקולקטיבית, להעניק משמעות, ולבסס את הזהות הלאומית – גם אם היא משקפת רק חלק מהמציאות."כשאתה מפסיד במלחמה, אתה זקוק, ולו לתמונת ניצחון אחת. כשאתה מנצח, עומדים לרשותך אלבומים של תמונות ניצחון"
[לאוסף המאמרים על התודעה - והניסיונות להשפיע עליה, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על מלחמת יום הכיפורים, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- פנחס יחזקאלי (2019), התודעה – והניסיונות להשפיע עליה – באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/10/19.
- אוסף המאמרים על מלחמת יום הכיפורים.
- אוסף המאמרים בנושא השואה ומלחמת העולם השנייה.
- מאמרו של פנחס יחזקאלי: ניצחון. להשיג את המטרה.
- הרחבה בנושא הצלחה וכישלון.
- הרחבת המושג: 'מערכה'.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2019), התודעה – והניסיונות להשפיע עליה – באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/10/19.
- פנחס יחזקאלי (2018), מלחמת יום הכיפורים באתר ‘ייצור ידע’, ייצור ידע, 18/9/18.
- פנחס יחזקאלי (2014) ניצחון. להשיג את המטרה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2015), הצלחה וכישלון: תוצאות המירוץ אל המטרה, ייצור ידע, 16/5/15.
- פנחס יחזקאלי (2014), מערכה. השגת יעד אסטרטגי נתון בזירה נתונה, ייצור ידע, 3/6/14.
- פנחס יחזקאלי (2018), שואה ומלחמה: מלחמת העולם השנייה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 10/4/18.
Pingback: פנחס יחזקאלי: מה מלמד ריבוי תמונות הניצחון ממלחמת חרבות ברזל? | ייצור ידע