תקציר: המאמר בוחן כיצד ערכים פרוגרסיביים -המזוהים עם תנועת ה-WOKE וגישות רב-תרבותיות - עיצבו מחדש את מערכות המשטרה במערב, לכאורה עד לרמה שבה הן מתקשות לתפקד מול איומים ומאיימות להחמיר בעיות של פשיעה ואלימות של מהגרים אסלאמים.
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
המאמר בוחן כיצד ערכים פרוגרסיביים - המזוהים עם תנועת ה-WOKE וגישות רב-תרבותיות - עיצבו מחדש את מערכות המשטרה במערב, לכאורה עד לרמה שבה הן מתקשות לתפקד מול איומים ומאיימות להחמיר בעיות של פשיעה ואלימות על רקע אתני ותרבותי.
נתחיל בפוגרום שעברו אוהדי מכבי תל אביב באמסטרדם על ידי מהגרים מוסלמים. שוטרים שהיו במקום סרבו להגיש עזרה. לפני כן שוטרים סרבו לאבטח מוסדות יהודיים מטעמי מצפון... כל אלה מבליטים את החולשה, או חוסר הרצון, של מערכות המשטרה באירופה להגיב לאירועים המערבים מוסלמים,גם מטעמי הזדהות, וגם בשל החשש שיתוייגו כ'אסלאמופובים'.
כותב על כך לודי בוקן בה'ארץ': "המשטרה שהפקירה את אוהדי מכבי באמסטרדם היא המשטרה שצדה את סבי וסבתי. אמש, לפני ואחרי משחק כדורגל בין איאקס אמסטרדם למכבי תל אביב, החל מצוד חדש אחר יהודים ברחובות אמסטרדם, בהיעדר כמעט מוחלט של משטרת העיר שלא התערבה עד שעות הערב המאוחרות, והותירה מתפרעים חמושים ומאורגנים לתקוף תומכים ישראלים צעירים שהגיעו למשחק, ללא שום ענישה":
ה'אסלמופוביה' משתקת: השפעת ה-WOKE על מדיניות משטרות המערב
ה-WOKE, שהחל כהתנגדות לגזענות ולדיכוי והתפתח לגישה הקוראת לשינוי חברתי מקיף, נראה כיום כגורם שמשפיע על אופן התנהלות המשטרה, במיוחד במדינות מערביות כמו בריטניה, הולנד, וצרפת. תחת ההשפעה הזו, משטרות אלה נוטות להעדיף 'טיפול רך' במהגרים או בקבוצות אתניות שעלולות להיחשב כמוחלשות או מדוכאות, גם כאשר מדובר באלימות או עבירות חמורות, מהחשש שיתוייגו כ'אסלאמופובים'.
בבריטניה, לדוגמה, אנו רואים כיצד המשטרה מתמקדת במקרים רבים במאבק נגד מה שמכונה "פשעי שנאה" ברשתות החברתיות. צעדים אלו כוללים מעקב אחרי אזרחים שהתבטאו בביקורת על האסלאם או על מהגרים, תוך התעלמות, לעיתים, מאירועים חמורים יותר המתרחשים בשטח. השוטרים עצמם חוששים לעיתים להתמודד עם מהגרים או מיעוטים אלימים, מתוך חשש לבעיות תקשורתיות, מה שעלול להוביל להאשמות גזעניות כלפיהם [הרחבה ראו במאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: הפרוגרס הצליח להרוס אפילו את המשטרה הבריטית, הטובה במשטרות העולם!].
השפעת הרב-תרבותיות על המשטרה בהולנד
בהולנד, ניתן לראות דוגמה נוספת לשינוי בגישת המשטרה בעקבות התפיסה הרב-תרבותית. לא אחת נשמעות טענות על כך שהמשטרה נמנעת מלהתערב במצבי אלימות בין קבוצות שונות. מקרים שבהם שוטרים סירבו לאבטח מוסדות יהודיים 'מטעמי מצפון' או בשל חשש לפגוע ברגשות קבוצות אחרות מצביעים על תופעה מדאיגה, שבה הזכות להגנה הפכה לא חד-משמעית. אירועים אלו מעלים זכרונות לתקופה אחרת, שנות ה-30 של המאה ה-20, שבהן הזכות להגנה ולעשיית צדק היתה מותנית במוצא האתני של הקרבן או הפוגע [להעמקה בנושא הרב תרבותיות, ראו את אוסף המאמרים בנושא: רב תרבותיות ותקינות פוליטית].
עידן חדש או חזרה לעבר?
המגמות הנוכחיות מזכירות באופן מפתיע ומטריד את התנהלות המשטרות באירופה בתקופות אפלות יותר, שבהן גזע ודת היוו שיקולים לגיטימיים במתן שירותי הגנה בסיסיים לאזרחים. השפעת ה-WOKE על המשטרה, יחד עם הגישה הרב-תרבותית, מטשטשים את קווי התפקוד הקלאסיים של משטרות המערב.
בבריטניה המשטרה 'צדה' אנשים שהתבטאו בגנות האסלאם. בהולנד שוטרים מסרבים לאבטח מוסדות יהודיים מטעמי מצפון... חזרנו לימי ה- 30 של המאה הקודמת, שבהם הזכות להגנה משטרתית הייתה תלויית גזע...
במדינות שבהם ה- WOKE חלש יחסית, המשטרות מגיבות אחרת - גרמניה כמקרה בוחן
בניגוד למדינות שבהן גישות WOKE הובילו את המשטרה לפעול ברכות כלפי מיעוטים מסוימים, ולהימנע מהתמודדות קשה עם אוכלוסיות מיעוט, בגרמניה נוקטת המשטרה במדיניות השונה מהותית ממדיניות ה-WOKE, ומתנהגת בקשיחות יחסית כלפי מהגרים וקבוצות שעלולות להפר את הסדר הציבורי.
ניתן לייחס זאת למספר גורמים:
- פחות השפעה של תנועת ה-WOKE: בעוד שתנועת ה-WOKE השפיעה במידה רבה על מדיניות המשטרה במדינות כמו בריטניה וצרפת, בגרמניה ההשפעה שלה הייתה מתונה יותר, אולי משום שהיא נחשבת לניגוד למסורת החברתית-פוליטית הגרמנית שמתמקדת בשלטון החוק ובנוקשות מוסרית.
- עבר היסטורי ולקחים פוליטיים: בגרמניה קיימת רגישות גבוהה במיוחד לנושא החוק והסדר בשל ההיסטוריה המורכבת של המדינה, החל מהניסיון לרסן לאומנות פופוליסטית, דרך המאבק במורשת הנאצית, ועד תהליכי הדה-נאציפיקציה לאחר המלחמה. הדבר יצר מנגנוני בקרה חזקים שמכוונים לשמור על מערכת אכיפת חוק חזקה ולמנוע מצבים שבהם הקבוצות פועלות מעל החוק.
- חשש מהקצנה דתית ופיגועים: עם גל המהגרים הגדול בשנים האחרונות, בעיקר ממדינות מוסלמיות, חוותה גרמניה גם עלייה בתקריות טרור ואלימות המונעות מהקצנה דתית. המשטרה הגרמנית מגיבה בחומרה לאירועים של אלימות מתוך רצון להרתיע ולהשיב את הסדר, ולעיתים נוקטת בפעולות מיידיות וקשות כדי להתמודד עם איומים הנתפסים כמאיימים על ביטחון הציבור.
- חריגות של המשטרה הגרמנית לטובת המהגרים בעבר, נתקלו בביקורת קשה של אזרחים בתוך גרמניה, שהבהירו למשטרה מה רצון האזרחים מהם!
- ספקנות כלפי רב-תרבותיות מלאה: בניגוד למדינות שבהן הגישה הרב-תרבותית נטמעה עמוק במערכות המדינה, בגרמניה קיימת גישה מעורבת כלפי רב-תרבותיות. בשנים האחרונות ניכרת ביקורת כלפי הקונספט של "חברה פתוחה לחלוטין" שאינה מטמיעה כראוי את ערכי היסוד של המדינה. מהלך זה הביא את גרמניה לנקוט במדיניות שמטרתה לשמור על ערכים משותפים בסיסיים, גם במחיר של חיכוך עם קבוצות מיעוט.
[לאוסף המאמרים על השתלטות האסלאם על אירופה, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'משטרה בחברה דמוקרטית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא: רב תרבותיות ותקינות פוליטית, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- אוסף המאמרים על השתלטות האסלאם על אירופה.
- אוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו'.
- הרחבה על מכת הנעורות, WOKE, הסדר התרבותי הפרוגרסיבי המטורלל.
- אוסף המאמרים על 'משטרה בחברה דמוקרטית'.
- מאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: הפרוגרס הצליח להרוס אפילו את המשטרה הבריטית, הטובה במשטרות העולם!.
- אוסף המאמרים בנושא: רב תרבותיות ותקינות פוליטית.
- הרחבה בנושא 'תיוג'.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2022), השתלטות האסלאם על אירופה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 6/10/22.
- פנחס יחזקאלי (2022), הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/1/22.
- פנחס יחזקאלי (2022), מכת הנעורות, WOKE, הסדר התרבותי הפרוגרסיבי המטורלל, ייצור ידע, 2/10/22.
- פנחס יחזקאלי (2019), הכל על משטרה בדמוקרטיה באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 6/5/19.
- פנחס יחזקאלי (2024), הפרוגרס הצליח להרוס אפילו את המשטרה הבריטית, הטובה במשטרות העולם!, ייצור ידע, 15/8/24.
- פנחס יחזקאלי (2020), רב תרבותיות ותקינות פוליטית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 16/1/20.
- פנחס יחזקאלי (2015), תיוג, ייצור ידע, 16/11/15.
Pingback: הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: השתלטות האסלאם על אירופה באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: רב תרבותיות ותקינות פוליטית באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: הכל על משטרה בדמוקרטיה באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע