גרשון הכהן: הגיעה העת ללמוד מהאויב ולהקים מחדש יחידות קלות לתמרון מהיר

תקציר: במציאות שהתפתחה בלחימה בלבנון, יש בהחלט מקום לחשיבה מחודשת בצה״ל על בניית פורמציות קלות לתמרון נייד מהיר, ונכון ליזום יחידות של חי״ר קל, בהיקף של חטיבה או שתיים. אבל לשם כך, יש להתגבר על חוסר הגמישות המאפיין כל צבא ממוסד, המקובע במבנהו ובשיטות פעולתו.

[בתמונה: שיירות של המורדים בסוריה בדרך לחומס… התמונה היא צילום מסך]
[בתמונה: שיירות של המורדים בסוריה בדרך לחומס… התמונה היא צילום מסך]
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות‏. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.

אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות‏. 

בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.

* * *

הסתכלו על הסרטון למטה. תנועתם המהירה של המורדים בעזרת אופנועים וטנדרי טוייוטה הם סוג של תמרון מהיר וזריז של קבוצות סער בהשראת קבוצות הסער של המונגולים. סוג דומה של תמרון חווינו על בשרנו מהנוחבות החמאסיות ב- 7/10. אלה מלמדים אותנו שרעיון הלחימה הניידת המהירה שריר וקיים.

ההשוואה בין תנועתם המהירה של קבוצות מורדים מודרניות, כמו אלו בסוריה, לבין תמרוני קבוצות הסער של המונגולים, מציפה את האוניברסליות של עקרונות כמו מהירות, הפתעה וגמישות בלוחמה לאורך ההיסטוריה. המונגולים היו חלוצים בשימוש בטקטיקות אלו, וארגונים מודרניים כמו חמאס ומורדים אחרים אימצו והסתגלו אליהן בדרכים שמותאמות לעידן הטכנולוגי.

[בסרטון: תנועת המורדים בסוריה... כמו המונגולים]

צבאות המונגולים, בהובלת ג'ינגיס חאן וצאצאיו, התאפיינו ביכולת תנועה מהירה על פני שטחים עצומים. הם השתמשו בסוסים קלים ובטקטיקות של פשיטות מהירות (hit-and-run) שהקנו להם יתרון משמעותי על צבאות איטיים ומסורבלים. בדומה להם, משתמשים המורדים בסוריה בטנדרי טויוטה ובאופנועים, שמאפשרים להם לנוע במהירות בין עמדות, לתקוף בפתאומיות ולסגת, לפני שהאויב מצליח להתארגן למגננה. באופן דומה, יחידות הנוח'בות של חמאס ב-7 באוקטובר 2023 ניצלו אופנועים וכלי רכב מהירים לתנועה בגזרות מרובות, תוך חדירה עמוקה לשטח האויב ושימוש בבליץ מתוזמן היטב.

המונגולים התמחו ביצירת הלם בקרב אויביהם, תוך שימוש בפשיטות פתאומיות, תקיפות ליליות והטעיות מתוחכמות. טקטיקות דומות שימשו את המורדים בסוריה ואת חמאס. ב-7 באוקטובר, הנוח'בות יזמו מתקפת פתע בשילוב תנועה מהירה ואלימות חסרת מעצורים, מתוך מטרה לשבור את רוח האויב ולגרום לו בלבול.

חלק מהכוח של המונגולים היה מבוסס על יצירת פחד מבעוד מועד. סיפורים על ברוטליותם נועדו לגרום לאויבים להיכנע עוד לפני הקרב. אמצעים מודרניים - כמו תיעוד תקיפות והפצתם ברשתות החברתיות - ממלאים תפקיד דומה. חמאס ודאעש לפניו, השתמשו בתיעוד ההתקפות כדי לייצר אפקט פסיכולוגי רב-עוצמה. גם צבאות המורדים בסוריה מרבים להפיץ 'טקסי השפלה' שהם עורכים לשבויים שלכדו, לאותה מטרה.

המונגולים התאימו את טקטיקותיהם לשטחים נרחבים, בהם שטחי הערבות של אסיה המרכזית. בעזרת סוסי המלחמה שלהם, הם השכילו לנצל שטח פתוח לתמרון, יצירת הסחות דעת והבסת אויבים בכוח מפתיע. בדומה, ניצלו המורדים בסוריה את הרכבים הקלים לשימוש בכבישים ובשטחים עירוניים לצורכי תמרון מהיחר, לפני שאויביהם יוכלו להתארגן ולהגיב לשינויים בפניה של המלחמה.

אחד היתרונות המרכזיים של המונגולים היה מערך לוגיסטי מינימלי. הם יכלו לנוע במהירות תוך ניצול משאבי הסביבה (מרעה לסוסים, מזון שהוחרם מהאויב) במקום להסתמך על שיירות אספקה מסורבלות. כמוהם, גם המורדים בסוריה, כמו גם הנוח'בות, הפעילו כוח לוחמה קל ונייד שאינו תלוי במערך אספקה כבד. כלים כמו אופנועים וטנדרים אינם דורשים לוגיסטיקה מורכבת, ומאפשרים גמישות רבה.

[בתמונה: צבאות המונגוליםהשתמשו בסוסים קלים ובטקטיקות של פשיטות מהירות (hit-and-run) שהקנו להם יתרון משמעותי על צבאות איטיים ומסורבלים... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]
[בתמונה: צבאות המונגוליםהשתמשו בסוסים קלים ובטקטיקות של פשיטות מהירות (hit-and-run) שהקנו להם יתרון משמעותי על צבאות איטיים ומסורבלים... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]

זה המשך לרעיון המהלומה המערכתית המהירה

הקונספט של "מהלומה מערכתית מהירה" או "אודר" (удар) בתורת המערכה הרוסית מהווה אסטרטגיה שמטרתה לייצר אפקט מערכתי כולל, גם כאשר הפעולה מוגבלת בהיקפה. ניתן לראות בפשיטות מהסוג שתוארו, הן על ידי המורדים בסוריה והן בפעולות הנוח'בות של חמאס, המשך מודרני לרעיון זה.

בבסיס רעיון האודר, עומד הרעיון של פגיעה מהירה וממוקדת בנקודות קריטיות במערך האויב, תוך יצירת השפעה פסיכולוגית, לוגיסטית ותפקודית שמשבשת את יכולתו להגיב בצורה מסודרת. המטרה אינה רק הפגיעה הפיזית, אלא גם יצירת בלבול ואבדן שליטה מצד היריב, תוך ניצול הצלחה מהיר להרחבת היתרון. מטרותיו הן:

  1. יצירת בלבול בשורות האויב: פעולה מהירה ומפתיעה גורמת לאויב לאבד את יכולתו להעריך את המצב בזמן אמת.
  2. פגיעה במערכים קריטיים: כמו מרכזי פיקוד, תשתיות לוגיסטיות, ומערכות קשר.
  3. איסוף מודיעין: שימוש בשבויים, כמו גם תצפיות מהשטח, מאפשר הבנה טובה יותר של סידורי האויב ונקודות התורפה שלו.
  4. ניצול הצלחה: זיהוי הזדמנויות והפיכת פעולה מוגבלת למתקפה רחבת היקף.

המהלומה המערכתית מבוססת על ניצול עיתוי מדויק. חמאס, למשל, תכננו את ההתקפה ל-7 באוקטובר מתוך הבנה שריכוז הכוחות הביטחוני הישראלי מופחת במהלך חגים. העיתוי איפשר להם לנצל חולשות, ולייצר אפקט של הלם.

פשיטות האודר אינן מצריכות הפעלת כוחות גדולים. לעיתים, כוחות קטנים מאוד יכולים לחולל שינוי משמעותי על ידי חדירה ממוקדת, כמו הפשיטות של חמאס באמצעות אופנועים. חלק משמעותי מהשפעת המהלומה הוא פסיכולוגי. הפשיטות נועדו לזרוע פחד, בלבול ותחושת חוסר אונים, מה שמוביל לפגיעה ארוכת טווח במוטיבציה ובמשמעת בקרב כוחות האויב.

[בתמונה: טויוטה - כלי התמרון העיקרי במאה ה- 21, במזרח התיכון... המקור: התקשורת הערבית]
[בתמונה: טויוטה - כלי התמרון העיקרי במאה ה- 21, במזרח התיכון... המקור: התקשורת הערבית]

נכון גם לצה"ל לחדש את מערכי התמרון המהיר שלו

את הרעיון הזה של לחימה ניידת מהירה מימש משה דיין בגדוד הפשיטה 89 בכיבוש לוד במלחמת העצמאות. כפי הנראה, הוא גיבש את תפיסת הניידות המהירה בהיותו מפקד טנדר הנוטרים במשטרת הצבא הבריטי בעמק יזרעאל. על כך, שוחחתי עם שומר בן שומרים, עודד ינאי שהיה נוטר עם משה דיין בטנדר הנוטרים.

גם לאורד וינגייט ולפלוגות הלילה שלו היה תפקיד מעצב בגיבוש תודעת התנועה המהירה במרחב הפתוח, ליצירת הגנה ניידת מחוץ לגדרות היישובים.
את ההשראה הזו של תנועה התקפית מהירה על רכבי שטח יישמו בלחימת שועלי שמעון בכיבוש הנגב, ותמרון מהיר זה השלים את מלחמת העצמאות ב'מבצע עובדה', כמערכה אופרטיבית רב ממדית כולל הנחתת כוחות בדרום הנגב. ההשראה הזו מומשה גם ב'מבצע חירם' בצפון, בו קולונל בן דונקלמן - יהודי קנדי ממתנדבי הגח״ל - קיבל את הפיקוד על חטיבה 7, ו'מבצע חירם' נוהל בגליל העליון בתמרון מהיר שמוטט את צבא קאוקג׳י.

גם במבצע סיני - הדגיש משה דיין במפורש בתדריך למבצע - נבעה ההצלחה הגדולה מתודעת מהירות התמרון הממוכן הנייד. דיין הסביר, שבתנופת התמרון האויב המצרי יהיה לא רלבנטי בתגובותיו לתנועת כוחותינו. עד שיגבשו המצרים במפקדות הערכת מצב לתגובה מתאימה למציאות המתהווה בשדה הקרב, תנופת ההתקדמות תחולל כבר מצב מבצעי חדש.

בדיוק את את היתרון הזה בתנופת התמרון הישראלית, ביקש סאדאת לשלול בתכנון רעיון המלחמה המצרי למלחמת יום כיפור. עד להצלחת קרב הצליחה, שהחל בליל 16-15 באוקטובר, התמרון המהיר של השריון הישראלי אכן נשלל בהצלחה על ידי כוחות צבא מצרים באמצעות מסות חי״ר מצוידות בטילי נ.ט סאגר. מכאן התגבשה בסוריה בשנות ה-90 של המאה הקודמת תפיסת המערכה, הקרובה למגננה נוקשה של צבא סוריה, שהייתה ממוקדת בשלילת תנופת התמרון של צה״ל. הרעיון הזה היה נקודת התפנית אחרי נסיגת צה״ל מלבנון בשנת 2000, לבניית מערכי הגנה רב ממדיים ע"י חיזבאללה, המיועדים לשלילת תנופת התמרון של צה״ל.

במציאות שהתפתחה בלחימה בלבנון, יש בהחלט מקום לחשיבה מחודשת בצה״ל על בניית פורמציות קלות לתמרון נייד מהיר, ונכון ליזום יחידות של חי״ר קל, בהיקף של חטיבה או שתיים. אבל לשם כך, יש להתגבר על חוסר הגמישות המאפיין כל צבא ממוסד, המקובע במבנהו ובשיטות פעולתו.

[בתמונה: שועלי שמשון. צילום: באדיבות ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון]
[בתמונה: שועלי שמשון. צילום: באדיבות ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון]

[לאוסף המאמרים על 'דחיפה' (Perturbation) ומהלומה מערכתית, לחצו כאן] [לאוסף, המאמרים בנושא 'מלחמת חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על תמרון ומשמעויותיו, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

2 thoughts on “גרשון הכהן: הגיעה העת ללמוד מהאויב ולהקים מחדש יחידות קלות לתמרון מהיר

  1. במלחמת העולם השניה הגרמנים ביצעו שימוש רב באופנועים בשדה הקרב.
    הנה כמה קרבות בהם השתתפו אופנועים גרמניים במסגרת בליץ קריג:
    קרב מגינו (Maginot Line): מקום: צרפת, זמן: מאי 1940, תוצאה: הבסת קו ההגנה הצרפתי על ידי הכוחות הגרמניים.
    מבצע ברברוסה (Operation Barbarossa): מקום: ברית המועצות (רוסיה), זמן: יוני 1941, תוצאה: פלישה גרמנית נרחבת לברית המועצות.
    קרב גזלה (Battle of Gazala): מקום: צפון אפריקה, מצרים, זמן: מאי 1942, תוצאה: ניצחון מדינות הציר (גרמניה ואיטליה) בשלב הראשוני (בהמשך הכוחות הבריטיים השיגו יתרון אסטרטגי).

    אופנועים היו כלי חשוב בבליץ קריג, מאחר ותרמו לניידות המהירה והיעילה של הכוחות הגרמניים.
    גם הבריטים השתמשו באופנוענים. בספרו "המלחמה הגדולה" מתאר צ'רצ'יל הנחיה ישירה שלו בנושא.

    אורי מילשטיין מזכיר את האופנוענים בהקשר הגרמני/צרפתי: https://www.news1.co.il/Archive/002-D-165597-00.html
    זה ממחיש את התנגדות הצבא הגרמני בבסיס לכיוון הזה, אבל גם את ההצלחה המעשית שלו בקרב.
    ציטוטים:
    לן דייטון כתב בספרו ״בליץ קריג״: ״עמק המאז שמצפון לדינאן היה עשוי להפוך מלכודת לגרמנים המתקדמים. הם צפו במצוקים התלולים שמעבר לנהר. ראש המצוק – רמת וסטיה – חלש על ערוץ הנהר כולו״. הפיקוד העליון הגרמני, שנגרר באי-רצון להרפתקה הצבאית הזאת, היה מודאג מאוד. ראש מטה המבצעים של הכוחות המזויָנים הגרמניים, הגנרל אלפרד יוּדל, התנגד למהלך הזה עד שהצלחתו הייתה לעובדה…
    בבחינה שלפני מעשה לא היה לצליחת האופנוענים שום סיכוי ריאלי להצליח, ושום איש צבא רציני לא היה מכליל אותה בתוכניותיו. היא נעשתה על-ידי מפקד חטיבה פזיז, וגדוד לוחמים נועז, כאֵרוע שולי, כמעט כבדיחה פרטית, בשולי המבצע הגדול. אילו השמידו הצרפתים את האופנוענים, או גֵרשו אותם בחזרה לגדה המזרחית של הנהר, הייתה התקרית הזאת נשכחת, כמו אלפי תקריות דומות במלחמה ההיא. אבל האופנוענים לא הושמדו ולא גורשו. מול עדיפות מוחלטת של הצרפתים – פי ארבעה לוחמים, מוצבים חפורים ונשק כבד – הם עשו את הלא-ייאמן ותפסו טריטוריה צרפתית. עם כל התקלות והליקויים, אין להתנהגות הצרפתים בהוּי הסבר אחר אלא זה: ההלם שבעלי-חיים יבשתיים לוקים בו מול צליחת-סער בלתי-צפויה של מכשול מים.

    על נושא הלוחמה המבוזרת כבר נשברו קולמוסים רבים.
    ועדיין יש מה לעשות בתחום…
    גם בהתקפה וגם בהגנה.

  2. Pingback: מלחמת חרבות ברזל באתר ייצור ידע | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *