תקציר: פוליאמוריה ופוליגמיה עוסקות שתיהן במערכות יחסים הכוללות יותר משני אנשים, אך הן שונות במבנה, ברציונל ובערכים שהן מייצגות. פוליגמיה היא מוסד חברתי-תרבותי, לרוב דתי או מסורתי, שבו גבר או אישה נשואים ליותר מבן זוג אחד, והיא מאופיינת בדרך כלל בהיררכיה מגדרית וחלוקה ברורה של תפקידים. לעומת זאת, פוליאמוריה נובעת מערכים ליברליים ומדגישה שוויון, שקיפות וחופש אישי, כאשר כל המעורבים מסכימים על קיום קשרים רומנטיים או מיניים מרובים במקביל...
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר שני מתוך שניים, העוסק בפוליגמיה. למאמר האחר:
* * *
אחת ההערות מעוררות המחשבה שקיבלתי בעקבות המאמר שלי על הפּוֹלִיגַמְיָה (ראו: יחזקאלי, 2018), היה של Bar Captain Ifrach, שטען כי הפוליגמיה חוזרת לאופנה במערב בדמותה של הפוליאמוריה…
הקביעה הזו מעניינת, ומדגישה את השינויים התרבותיים והחברתיים שחלו בחברות מערביות בעשורים האחרונים. בין התופעות הללו יש הרבה דמיון, אבל גם הרבה שוני, כפי שניתן להמחיש בסיפור הבא:
דמיינו לעצמכם סיטואציה בכפר קטן בלב מדבר. ראש השבט, גבר בן חמישים, מוקף בארבע נשותיו וילדיו הרבים, יושב עם אורח מערבי צעיר, שמספר לו על חייו בעיר הגדולה. 'אני בזוגיות עם שלוש נשים,' מתוודה האורח. ראש השבט, מופתע, שואל: 'ואיך אתה מחלק את זמנך ביניהן? יש לך בית לכל אחת?' 'לא,' עונה האורח, 'אנחנו חיים יחד, ללא היררכיה, וכולם מקבלים החלטות בשוויון.' ראש השבט צוחק: 'שוויון? ללא חוקים ברורים? אצלנו זה מתכון לכאוס!' האורח מחייך ומשיב: 'אבל אצלכם, הנשים מקבלות זכויות שוות?' כולם צוחקים, ומבינים שהפער ביניהם עמוק משנדמה...
הסיפור הקצר מציג לנו את ההבדלים המהותיים בין פוליגמיה המסורתית, שמושרשת במבנים תרבותיים והיררכיים, לבין פוליאמוריה המערבית, המבוססת על חופש אישי ושוויון, וכל אחת מהתופעות מציגות האתגרים חברתיים מסוג שונה.
פוליאמוריה כ"טרנד" מערבי
בפוליגמיה דנתי בהרחבה במאמר קודם (ראו: יחזקאלי, 2018). באשר לפוליאמוריה, בחברות מערביות עכשוויות, היא מתוארת כגישה מודרנית וגמישה למערכות יחסים, המשקפת ערכים של חופש אישי, פתיחות ושקיפות. הפוליאמוריה מנסה לתת מענה לצרכים רגשיים ורומנטיים של יחידים תוך הכרה בכך שצורך זה אינו בהכרח מוגבל לשותף יחיד.
במובן מסוים, פוליאמוריה עשויה להציע פתרון לבעיות כמו בדידות, תמיכה כלכלית או שיתוף משאבים. לדוגמה, אנשים בחברה פוליאמורית יכולים לחלוק את הנטל הכלכלי והרגשי בצורה רחבה יותר, בדומה לאופן שבו פוליגמיה פועלת בחברות מסורתיות.
מתנגדי פוליאמוריה טוענים שהיא עלולה לערער את יציבות התא המשפחתי ואת המבנה החברתי הקלאסי. כמו כן, יש המצביעים על כך שפוליאמוריה עלולה להוביל לקנאה, לחוסר יציבות רגשית ולמתחים ביחסים.
הדמיון בין פוליגמיה לפוליאמוריה
- ריבוי קשרים זוגיים: הן פוליגמיה והן פוליאמוריה עוסקות בריבוי קשרים רומנטיים או מיניים בין בני אדם, בניגוד למונוגמיה המסורתית.
- מודל חלופי למשפחה המסורתית: שתיהן מציעות גישה אלטרנטיבית למבנה המשפחתי או הזוגי הקלאסי, ומאפשרות חופש יחסי במערכות יחסים.
- עיסוק בשיתוף פעולה ודינמיקה קבוצתית: בדומה לפוליגמיה, גם פוליאמוריה דורשת ניהול מורכב של קשרים בין כמה אנשים תוך כדי התייחסות לרגשות ולגבולות.
הבדלים מרכזיים בין פוליגמיה לפוליאמוריה
- הקשר תרבותי-דתי: פוליגמיה היא לרוב תוצר של מסגרות תרבותיות, דתיות או מסורתיות המכתיבות את המערכת החברתית. לעומתה, פוליאמוריה היא תופעה מודרנית שמקורה בהשקפות אינדיבידואליסטיות וליברליות.
- שוויון מגדרי: בפוליגמיה, הקשרים מוגבלים לרוב לגבר עם מספר נשים (בעיקר במודלים פטריארכליים), בעוד שבפוליאמוריה יש שוויון עקרוני שבו כל אדם, ללא תלות במגדר, יכול להיות במערכות יחסים מרובות.
- מעמד חוקי: פוליגמיה לעתים קרובות נחשבת לעבירה פלילית במדינות מערביות, בעוד שפוליאמוריה לא מוגדרת כסטייה משפטית מאחר שהיא אינה מחייבת נישואים רשמיים.
[לאוסף המאמרים על נשים באתר, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא: רב תרבותיות ותקינות פוליטית, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית', בהשוואה למערבית, לחצו כאן]
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על נשים באתר
- מאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: ריבוי נשים / פּוֹלִיגַמְיָה, תופעה טבעית או עבירה פלילית?
- אוסף המאמרים בנושא: רב תרבותיות ותקינות פוליטית.
- אוסף המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית', בהשוואה למערבית.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2019), אוסף המאמרים על נשים באתר, ייצור ידע, 9/3/19.
- פנחס יחזקאלי (2018), ריבוי נשים / פּוֹלִיגַמְיָה, תופעה טבעית או עבירה פלילית? ייצור ידע, 16/7/18.
- פנחס יחזקאלי (2020), רב תרבותיות ותקינות פוליטית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 16/1/20.
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על פרדיגמת חשיבה מזרחית – מול המערבית – באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 1/7/18.
Pingback: פנחס יחזקאלי: ריבוי נשים / פּוֹלִיגַמְיָה, תופעה טבעית או עבירה פלילית? | ייצור ידע