תקציר: יש ביניכם שיקדשו את רונן בר כ'שומר סף'. אחרים בזים לו וסבורים שעליו להישפט. אבל אלה גם אלה יכירו בתכונה אחת באופיו, שלא ניתן להתעלם ממנה: הוא שוויצר גאוותן ומלא בעצמו. עכשיו תחשבו על ראש אמ"ן בעת טבח ה- 7/10, אהרן חליבה, וגם על ראש אמ"ן במלחמת יום הכיפורים, האלוף אליהו (אלי) זעירא. מסתבר שלמרות שהצניעות היא הכלי החשוב ביותר של איש המודיעין, הטיפוסים הללו, המלאים בעצמם, נמשכים כמו פרפרים לאש לראשות ארגונים מודיעיניים...
![[בתמונה: איך מגיעים שוויצרים גאוותנים ונפוחים מעצמם לתפקידי מפתח בארגוני מודיעין? התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/03/גנרל-שוויצר.jpeg)

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
נכון לכתיבת שורות אלה, מעכב בג"ץ את פיטוריו של רונן בר, האיש שאחראי יותר מכל לאסון הנורא ביותר שפקד את עם ישראל מאז השואה, ועשה דרך ארוכה מאז ה- 7/10/23 ועד שהפך ל'מרטיר' של המחאה ול'שומר הסף' שלה.
יש ביניכם שיקדשו אותו כ'שומר סף'. אחרים בזים לו וסבורים שעליו להישפט. אבל אלה גם אלה יכירו בתכונה אחת באופיו, שלא ניתן להתעלם ממנה: הוא שוויצר גאוותן ומלא בעצמו.
עכשיו תחשבו על ראש אמ"ן בעת טבח ה- 7/10, אהרן חליבה, וגם על ראש אמ"ן במלחמת יום הכיפורים, האלוף אליהו (אלי) זעירא. מסתבר שלמרות שהצניעות היא הכלי החשוב ביותר של איש המודיעין, הטיפוסים הללו, המלאים בעצמם, נמשכים כמו פרפרים לראש לראשות ארגונים מודיעיניים...
![[בתמונה: הטיפוסים הללו, המלאים בעצמם, נמשכים כמו פרפרים לראש לראשות ארגונים מודיעיניים... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/03/כמו-פרפרים-לאש-1024x1024.jpg)
מבוא: המודיעין כתחום של אי-ודאות
עולם המודיעין אינו מדע מדויק. קבלת החלטות מודיעיניות נשענת על הערכות ולא על ידיעה מוחלטת, על ניסיונות לפענח מידע חלקי ומקוטע מתוך אינספור מקורות, ולעתים על אינטואיציה מלומדת, המגובה בידע. בתוך מרחב כזה של חוסר ודאות, האויב הגדול ביותר של איש המודיעין אינו דווקא האויב שממול – אלא היוהרה, המהווה מחסום להבנת המציאות.
כאשר בראש ארגון מודיעיני עומד אדם שוויצר, גאוותן ונפוח מחשיבות עצמית, הוא עלול להניח שהוא יודע הכל, שהוא אינו טועה, ושאין צורך לבחון שוב ושוב את הנחות היסוד שלו. ביטחון עצמי מופרז מוביל לכך שאדם יזלזל באפשרות שהאויב פועל בדרך לא צפויה או שהמידע המודיעיני שבידיו אינו שלם. לאורך ההיסטוריה, כשלי מודיעין רבים נבעו בדיוק מגישה כזו: התעלמות מסימנים מחשידים, זלזול בהערכות אלטרנטיביות וחוסר יכולת לקבל מידע שסותר את הנחות היסוד.
![[בתמונה: בתוך מרחב כזה של חוסר ודאות, האויב הגדול ביותר של איש המודיעין אינו דווקא האויב שממול – אלא היוהרה, המהווה מחסום להבנת המציאות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/05/העזה-של-מנהיגים-בתמנאי-חוסר-ודאות-2.jpg)
מדוע הם מגיעים, בכל זאת, לתפקידי מפתח במודיעין?
1. תכונות נתפסות כמנהיגותיות: בעולם התחרותי של המודיעין, אנשים בעלי ביטחון עצמי גבוה, יכולת רטורית מרשימה ויכולת לשדר סמכות נתפסים לעתים כמנהיגים טבעיים. הארגון מחפש דמויות כריזמטיות שיכולות לקבל החלטות במהירות, להוביל צוותים ולשכנע מקבלי החלטות – אך לא תמיד יש אבחנה בין ביטחון עצמי אמיתי לבין יוהרה מסוכנת.
2. תרבות ארגונית שמעודדת "ידע מוחלט": בארגונים מסוימים, ובפרט בגופי מודיעין, יש נטייה להעריך אנשים שמקרינים תחושת שליטה מוחלטת. בסביבה שבה הודאה בחוסר ידיעה נתפסת כחולשה, ייתכן שמי שמציג חזות של "אני יודע הכל" יזכה להערכת יתר, בעוד שמי שמטיל ספק ונזהר בהצהרותיו עלול להיתפס כחלש.
3. מערכת קידום בעייתית: בארגונים גדולים, ובייחוד בגופים ביטחוניים, הקידום לא תמיד מבוסס על יכולת ניתוח קרה ושקולה, אלא על רשת (נטוורקינג) של קשרים אישיים ופוליטיקה ארגונית. אנשים בעלי כריזמה, יכולת מכירת רעיונות (אפילו שגויים) ואסרטיביות, יעקפו לעתים בדרך אנשים שקולים וזהירים יותר.
4. חיפוש אחר "מצביאים" ולא אנליסטים: בתפקידי מודיעין בכירים, במיוחד כאשר מדובר במודיעין צבאי, יש נטייה לחפש דמויות שמזכירות מצביאים – כלומר, אנשים עם גישה תקיפה, החלטית ולוחמנית. אך המודיעין הוא קודם כל תחום של חשיבה קרה, הטלת ספק, ובדיקה מתמדת של הנחות יסוד. הצבת אנשים עם גישה כוחנית בראש ארגון שזקוק לצניעות עלולה להוביל לכשלים חמורים.
5. נטייה אנושית להעריץ "חזקים": באופן כללי, בני אדם נוטים להעריך אנשים שמשדרים ביטחון עצמי גבוה. זה נכון במיוחד במצבי לחץ, כמו עולם הביטחון והמודיעין, שבו המערכת מחפשת "דמויות חזקות" שיוכלו להכריע ולנווט. לעתים קרובות, הביטחון הזה הוא מסווה ליוהרה, אבל קשה להבחין בכך בזמן אמת.
הצניעות כהכרח מודיעיני
אנשי מודיעין מצליחים ניחנים בספקנות בריאה וביכולת להודות שאינם יודעים הכל. מנהיג מודיעיני טוב אינו מחפש לחזק את תפיסותיו, אלא להפריך אותן. הוא מבין שהמציאות מורכבת, שהאויב נבון, ושעליו לבחון כל נתון בזהירות.
כלל הברזל של המודיעין הוא הצניעות, וההכרה במגבלות הידע והיכולת. תמיד לבדוק שוב ושוב. ומעל לכל – להימנע מהאשליה המסוכנת של הוודאות המוחלטת.
ולמרות זאת, הם יגיעו לראשות ארגוני המודיעין, שוב ושוב ושוב...
![[בתמונה: איך מגיעים שוויצרים גאוותנים ונפוחים מעצמם לתפקידי מפתח בארגוני מודיעין? התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/03/גנרל-שוויצר-2.jpeg)
[לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא אי הוודאות והשלכותיה, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים אודות 'מומחים', פרשנים ומאחזי עיניים, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- אוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות.
- אוסף המאמרים על מלחמת יום הכיפורים.
- אוסף המאמרים בנושא אי הוודאות והשלכותיה.
- פנחס יחזקאלי: אינטואיציה, הידיעה השקטה והאור המנחה בקבלת החלטות.
- אוסף המאמרים על על ידע ארגוני בזמן אמת והשלכותיו.
- אוסף המאמרים אודות 'מומחים', פרשנים ומאחזי עיניים.
- הרחבת המושג: ודאות, ללכת 'על בטוח'.
- הרחבת המושג: 'מורכבות'.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2015), קבלת החלטות, ייצור ידע, 8/6/15.
- פנחס יחזקאלי (2018), מלחמת יום הכיפורים באתר ‘ייצור ידע’, ייצור ידע, 18/9/18.
- פנחס יחזקאלי (2014), אי ודאות - חוסר ודאות, ייצור ידע, 11/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2017), אינטואיציה, הידיעה השקטה והאור המנחה בקבלת החלטות, ייצור ידע, 7/11/17.
- פנחס יחזקאלי (2014), ידע, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2018), מומחים, פרשנים ומאחזי עיניים באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 28/5/18.
- פנחס יחזקאלי (2014), ודאות, ללכת 'על בטוח', ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), מורכבות, ייצור ידע, 12/4/14.
מה? ניסית להתקבל ולא קיבלו אותך? כי מדבריך עולה צחנה של קנאה. מה זה? מה העליהם הזה?