יוסף זהר: יום החפות והצגת הקריאה של טקסטים אותנטיים

תקציר: ב 25 במרץ 2003 הוכרז לראשונה יום החפות - Day of Innocence, באוניברסיטת טקסס בארה"ב, ומאז מקובל לקיים מדי שנה ביום זה ראלי תמיכה בביטול עונש המוות, בהשתתפות אנשים שזוכו, ומשפטנים בכירים. מאז 2004 התנועה להפחתת מעמד ההודאה נוהגת לציין את יום החפות בישראל במהלך השבוע שבו חל יום החפות בארה"ב.

[בתמונה: יום החפות… התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]
[בתמונה: יום החפות… התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]
ד"ר יוסף זהר, הינו הינו מרצה בחוג לקרימינולוגיה, באקדמית גליל מערבי ועמית בפרויקט מחקר יישוב הסכסוכים השיפוטי, בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. מנהל המכון לבטיחות במשפט הפלילי. מחקרו לתואר שלישי, "משפט פלילי בצל המיקוח – השפעת עסקאות הטיעון על המשפט הפלילי", נערך במסלול הרב-תחומי של אוניברסיטת חיפה, בהנחייתם של הפרופסורים ישראל אומן, אורן גזל-אייל ואלון הראל. מחבר הספר 'הקבצן השביעי - רשימות מבית המעצר'.

ד"ר יוסף זהר, הינו הינו מרצה בחוג לקרימינולוגיה, באקדמית גליל מערבי ועמית בפרויקט מחקר יישוב הסכסוכים השיפוטי, בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. מנהל המכון לבטיחות במשפט הפלילי.

מחקרו לתואר שלישי, "משפט פלילי בצל המיקוח – השפעת עסקאות הטיעון על המשפט הפלילי", נערך במסלול הרב-תחומי של אוניברסיטת חיפה, בהנחייתם של הפרופסורים ישראל אומן, אורן גזל-אייל ואלון הראל.

מחבר הספר 'הקבצן השביעי - רשימות מבית המעצר'.

* * *

ב 25 במרץ 2003 הוכרז לראשונה יום החפות - Day of Innocence, באוניברסיטת טקסס בארה"ב, ומאז מקובל לקיים מדי שנה ביום זה ראלי תמיכה בביטול עונש המוות, בהשתתפות אנשים שזוכו, ומשפטנים בכירים. מאז 2004 התנועה להפחתת מעמד ההודאה נוהגת לציין את יום החפות בישראל במהלך השבוע שבו חל יום החפות בארה"ב.

הנה סרטון על ימי החפות בשנים 2004 - 2018:

[בסרטון: סרטון על ימי החפות בשנים 2004 - 2018]

עקרון חזקת החפות

זיקה עמוקה קיימת בין המשפט הפלילי להבטחת קיומה של מדינה חופשית. מה שמבחין בין חברות חופשיות לדיקטטורות הוא עיקרון העל במשפט הפלילי, עיקרון חזקת החפות, על פיו אדם הוא חף מפשע כל עוד לא הוכח אחרת, רף ההוכחה הוא מעבר לכל ספק סביר, וחובת הוכחת האשמה היא על המדינה.

עקרון חזקת החפות נועד להגן על האזרח משרירות השלטון ולהבטיח את חירותו, אך האמת הקשה של מערכת המשפט שהיא פגיעה לאמביציות, גזענות, גאווה, שחיתות וחולשות אנושיות אחרות.

עיוותי דין והרשעות שווא עלולים להתרחש בכל אחד משלבי ההליך הפלילי - בחקירה בשל פגיעה בזכות ההיוועצות, פגיעה בזכות השתיקה, התנהלות בלתי חוקית של שוטרים, הפרת הוראות חקוקות מצידם, רמייה ותחבולות חקירה. עיוותי דין והרשעות שווא עלולים להתרחש במשפט עצמו – בשל ראיות בעייתיות, משקל של עדות מזהה, קביעת מהימנות, זיכרונות מודחקים, ולעיתים בשל הטיות של שופטים, והשפעת התקשורת ודעת הקהל על החלטות שיפוטיות.

על פי חזון הבטיחות במשפט הפלילי של פרופ' בועז סנג'רו, כדי למנוע עיוותי דין והרשעות שווא מערכת המשפט הפלילי חייבת להיות מסווגת כמערכת קריטית לבטיחות, וכי יש להקים גוף מרכזי לפיקוח על בטיחות מערכת המשפט הפלילי בדומה לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים.

מטרת ההליך הפלילי היא לברר את האמת – מי ביצע את הפשע. תיאורטית, בירור האמת העובדתית אמור להתבצע במסגרת הליך משפטי שבו נבחנות הראיות, נשמעים העדים ומנוסחים הטיעונים השונים. למשטרה יש היום כלים מדעיים משוכללים ביותר לאיסוף ראיות מוצקות: טביעות אצבע, שאריות של אבק שריפה, טביעות נעליים, סוג דם, די-אנ-איי, ועוד – כל אותם חומרים שמהם עשויות סדרות טלוויזיה רבות, שמהלכות קסם על קהל הצופים.

בירור האמת העובדתית הוא פרוצדורה קריטית ככל שהדברים נוגעים למשפט הפלילי, מאחר והיא נועדה להגן על הציבור – לא רק מפני הרשעות שווא, אלא בעיקר מפני זיכוי של האשמים האמיתיים. והרשעת שווא מכילה בתוכה בדרך כלל גם זיכוי שווא.

אלא שבפועל, גם אם מתבצע הליך משפטי ממשי, הראייה המרכזית שמפלילה את הנאשם, ואשר על בסיסה הוא מורשע, היא ההודאה שלו עצמו. בישראל מעל 95% מההרשעות הן תולדה של הודאות מסוגים שונים, במהלך החקירות ו/או במסגרת הליך המכונה "עסקת טיעון", ולא כתוצאה של הליך משפטי פומבי אשר עיקרו בירור ראיות, חקירת עדים והשמעת טיעונים בפני שופט.  

האם באמת ניתן לבסס הרשעה, מעל לכל ספק סביר, על סמך הודאה של הנאשם?

במסגרת סמינר מניעת הרשעות שווא ובטיחות במשפט הפלילי, סטודנטים למשפטים במכללה האקדמית שערי משפט ומדע, התבקשו לחקור פרשות בהן התרחש או עלה החשש להתרחשות עיוות דין. באמצעות המחשה שמספר גורמים מרכזיים להרשעות שווא באו לידי ביטוי בפרשות אותם חקרו, הסטודנטים מטילים ספק בתוצאת ההליך ומאוששים את התכנות התקיימותם של עיוותי דין. 

בערב יום החפות 23 במרץ 2023, שנערך במכללה האקדמית שערי משפט ומדע, הקריאו הסטודנטים טקסטים אותנטיים של אנשים אשר הואשמו והורשעו על סמך הודאות בפשעים שלא ביצעו.

הנה תמצות סיפורם של אנשים אלו וכמה מהטקסטים האותנטיים שאמרו ושהושמעו מפי הסטודנטים בשמם:

סיפורו של אדיר

אדיר הואשם ברצח בת זוגו באילת לאחר שנמצאה מתה בדירתם המשותפת עם חבלות. החוקרים התעלמו מהאפשרות שהחבלות שעל ידיו נגרמו מעבודתו בנגריה, והוא נשבר תחת החקירה והודה בפשע. מאוחר יותר, בעקבות גילוי מחדלים בחקירה, זוכה בשנת 2016, אך חייו נהרסו.

"אמרתי להם, יכול להיות שהרמתי עליה יד, אתם רוצים להוציא ממני דברים בכוח שאני לא יודע."
"החוקר שאל אותי אם אני מצטער. מה יכולתי לומר? עניתי, כן, עשיתי משהו שלא הייתי צריך לעשות."
"בשחזור, החוקר לקח אותי לראות את זוגתי המתה והמשיך לשאול אותי שאלות מול גופתה."

סיפורו של כמאל

כמאל הואשם יחד עם שניים מבני משפחתו באונס ורצח של צעירה שנעלמה מחיפה. ההרשעה התבססה על עד מדינה שנעצר באירוע אחר והסכים למסור מידע בתמורה להקלה בעונשו. מאוחר יותר, נמצאו מסמכים שהוסתרו על ידי התביעה, אך בית המשפט העליון סירב לפתוח משפט חוזר. כמאל השתחרר לאחר 35 שנים בכלא, והוא ממשיך לטעון לחפותו.

"קשרו אותי הפוך עם שק על הראש, הכו אותי גם בעזרת מקלות של מטאטים, הכריחו אותי לנבוח ולקרקר."
"ראיתי את חייה של אשתי בלעדיי, ראיתי את אמא שלי מזדקנת בבדידות בבית הריק בכפר."
"אם לא הייתי מודה, לא הייתי נשאר בחיים."

סיפורו של מייקל

מייקל, נער בן 14, הואשם ברצח אחותו בת ה-12 בסן דייגו, קליפורניה, לאחר שהמשטרה זיהתה לכאורה שיער שלו על גופתה. החוקרים הפחידו אותו, טענו שיש לו "פיצול אישיות" ושכנעו אותו שהוא עצמו ביצע את הפשע. לאחר 10 חודשים במעצר, בדיקות DNA הוכיחו שהרוצח האמיתי היה סכיזופרן בשם ריצ'רד, ומייקל זוכה. למרות הפיצויים שקיבל, הוא מספר על הטראומה העמוקה שנותרה בו.

"אני תמיד האמנתי במדע, ואני חושב שזו הייתה החולשה שלי במקרה הזה. הם אמרו לי שהמדע אומר שאני עשיתי את זה, ובטחתי בזה יותר מהזיכרון שלי."
"הייתי אבוד לגמרי. אני זוכר שלא ידעתי מה קורה, כבר לא הייתי בטוח בכלום."
"כשתוצאות ה-DNA הגיעו, אני חושב שזו הייתה הפעם הראשונה ששמחתי מזה חודשים."

סיפורה של דינה

דינה, עוזרת בית, הואשמה בגניבת 450 ש"ח ממעסיקיה. למרות שהכחישה, היא הובאה למעצר למשך יומיים, שבמהלכם הסכימה לעסקת טיעון כדי להשתחרר. לאחר מספר שנים, התברר שבני המשפחה עצמם גילו שבן משפחה גנב את הכסף. למרות מאבק משפטי, היא מעולם לא קיבלה פיצוי על העוול שנגרם לה.

"אמרתי לשוטרים שהילדים שלי צריכים להגיע מהגן ואין מי שיפתח להם את הדלת, ושהתינוק שלי בן שלושה חודשים נמצא אצל המטפלת ואני צריכה להניק אותו."
"אחרי שהייתי יומיים באבו-כביר, חשבתי שעדיף להודות במשהו שלא עשיתי ולא להיפרד שוב מהילדים ולשבת במקום הנורא הזה."
"מבחינתי, הסיפור הזה אף פעם לא ייגמר. את החרדות שלי כשאני רואה מכונית משטרה אי אפשר להפסיק."

סיפורו של אשרף

אשרף נכנס למלון כדי לברר על השכרת חדרים, אך פקיד הקבלה חשד בו והזעיק את הביטחון בטענה שמדובר בערבי עם כוונות לפיגוע. אשרף נעצר, וכעבור מספר ימים הודה בתכנון פיגוע בעקבות חקירה אגרסיבית. בהמשך התברר כי זוהה בטעות, ושלא היה קשר בינו לבין הפיגוע שלא התרחש כלל. לאחר שנתיים בכלא, זוכה לבסוף.

"אם הם היו רוצים שאני אודה ברצח רבין, אז גם אני אודה."
"אני לא יכולתי לישון ולפתוח ידיים.. רק לקפל את עצמי, וכמה דקות זה חם רצח, אחרי זה קור כלבים."
"הבנתי שאין לי ברירה אחרת. אם אני לא אגיד את מה שהם רוצים, אז אני לא אצא מכאן, כי אין איך לצאת."

סיפורו של עמירם

עמירם נעצר על רקע לאומני והואשם ברצח משפחה. השב"כ הפעיל עליו "אמצעים מיוחדים" (עינויים), והוא הודה מחשש לחייו. לאחר שחזר בו מהודאתו, בית המשפט פסל את ההודאות שניתנו תחת עינויים אך קיבל את אלה שנמסרו לאחר מכן, והוא נידון לשלושה מאסרי עולם. קטין נוסף הואשם בפרשה, חזר בו מהודאתו, אך הורשע בעסקת טיעון. בקשתו למשפט חוזר נדחתה, והוא עדיין בכלא בתנאי בידוד.

"אמרתי להם שמפילים עליי פה תיק ושאני לא קשור לכך."
"בשלב מסוים לא יכולתי לשאת יותר את הכאב והודיתי במה שלא עשיתי, רק רציתי שהכאב ייפסק."
"רק יום לפני הגשת כתב האישום נגדי, משפחתי וסנגורי למדו על כך."

[סרטון יום החפות 2023 והצגת הקריאה של טקסטים אותנטיים של אנשים שהודו בפשעים שלא בצעו, לחצו כאן]

השתתפו בהצגת הקריאה:

  • מנחה - ראסיל עבד אל חי
  • סיפורו של אדיר - רועי רונן
  • סיפורו של כמאל - מועתז שדאפנה
  • סיפורו של מייקל - סטלה חן איסקוב
  • סיפורה של דינה - גיא שושן
  • סיפורו של אשרף - אביגייל גרשון
  • סיפור של עמירם - אברהם פייגלין
  • צילמה - ענת אסולין
  • ערך - דניאל נחנסון

[לאוסף המאמרים אודות הודאות שווא, הרשעות שווא והשלכותיהן, לחצו כאן][לאוסף המאמרים על שימוש לרעה במערכת האכיפה, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

One thought on “יוסף זהר: יום החפות והצגת הקריאה של טקסטים אותנטיים

  1. Pingback: פנחס יחזקאלי: שימוש לרעה במערכת האכיפה באתר ייצור ידע | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *