תקציר: לא תמיד כדאי להלחם חזיתית למול חומה בצורה. צריך לדעת להרפות, לוותר ולהבין, שהמאבק רחוק מלהסתיים, מחר יום חדש, ובינתיים נכון להכיר בחולשה, כי הכרה כזו מול מציאות בלתי רצויה, היא חוזק!
![[בתמונה: למה לדפוק את הראש בקיר? התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/04/להטיח-ראש-בקיר-3-1024x1024.jpg)

אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
* * *
מילים אלה נכתבות אחרי הדיון הקשה בבג"ץ ב- 8 באפריל 2025, שדחה את פיטורי ראש השב"כ רונן בר, ושהביא לשבר חסר תקדים את יחסי בית המשפט העליון עם שר המשפטים יריב לוין והממשלה כולה.
העיקרון הגורס כי "לא נכון להילחם מלחמה שאינך יכול לנצח בה" הוא כלל ברזל באסטרטגיה. הוא אינו מיוחס באופן חד-משמעי לדמות היסטורית מסוימת, אך מופיע בגרסאות שונות לאורך ההיסטוריה הצבאית והאסטרטגית. לפעמים חייבים לעקוף התנגשות חזיתית. לפעמים זה לא חולשה להכיר במרחבי חולשה... אצל הערבים, התבונה הזו מגולמת במושג 'תקייה' [להרחבה בנושא ה'תקייה' ראו את מאמרו של פנחס יחזקאלי: 'תקייה', העמדת הפנים שבה משטים המוסלמים במערב].
אינני יודע כיצד הגיעה אלי התבונה הערבית עתיקת היומין הזו, שזכיתי ללמוד ב"מדרסת אל חיית" - בית הספר של החיים. כבר בגיל צעיר התנהלתי כמו ערבי, עם שימוש מיטבי ב'תקייה', וכך עברתי ב'הצלחה' את הישיבה התיכונית 'נתיב מאיר'.
בהגיון הזה, לא נכון ולא כדאי להתנגש חזיתית, לא בשופטי בג״צ ולא בחסידי הד-מ-ו-ק-ר-ט-י-ה. את החכמה להרפות כשצריך, יריב לוין מעולם לא רכש. נכון שהצדק עמו, אז מה? הנתיב הנכון כרגע הוא להרפות בעורמה, לוותר בעורמה, להכיר במרחבי חולשה ולעקוף אותם. לא להתנגש כל העת חזיתית. אז רונן בר ישאר עוד כמה חודשים, ו'סדרני החוק' יספרו שניצחו… מה יקרה? הדרך אל הנתיב הנכון של העם היהודי עדין רחוקה וארוכה, ועם הזמן, ילך כוח האמת ויגדל. ״אמת מארץ תצמח״, וזה יקרה מתוך חיכוך החיים במגע עם הארץ לא עם השמיים.
![[בתמונה: התבונה להכיר במרחבי החולשה ולדעת לעקוף אותם… התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/04/לעקוף-קשיים-1024x1024.jpg)
כשערבי קם בבוקר הוא שואל ״שו אל אחבאר״ ופירושו: ״מה חדש?״ זו ההבנה שבכל יום הכל נפתח מחדש, ומה שאתמול היה חסום, היום יכול להיפתח. כשערבי מוותר מתוך תודעת חולשה, הוא לרגע לא זונח את האמת שלו ולא את חלומותיו. הוא רק מבין, שהיום כדאי להרפות, ומחר יום חדש.
לכן, כשאני מוכן להשלים עם כוח שחוסם אותי, זה רק מכיוון שזה מה שכדאי היום. מחר יום חדש, מציאות חדשה, החלטות חדשות. ונקודת המוצא - גם להשלים עם כוח דיכוי זה מצב ארעי במוכנות של עורמה. גם לומר לבעל הכוח את מה שהוא מצפה לשמוע, זה הדבר הפרגמטי לעשות, כשהיא
מוכוונת תמיד לאמת, שלא בהכרח ניתנת היום למימוש, אבל מחר יום חדש.
![[בתמונה: למה לדפוק את הראש בקיר? התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Pikaso]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/04/הטיח-ראשו-בקיר-796x1024.jpeg)
[לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן] [אוסף המאמרים: 'הכל על מנהיגות'] [לאוסף המאמרים על עורמה ותחבולה, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- הרחבה בנושא ה'תקייה': העמדת הפנים שבה משטים המוסלמים במערב.
- אוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות.
- אוסף המאמרים: 'הכל על מנהיגות'.
- אוסף המאמרים על עורמה ותחבולה.
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2023), 'תקייה', העמדת הפנים שבה משטים המוסלמים במערב, ייצור ידע, 2/12/23.
- פנחס יחזקאלי (2015), קבלת החלטות, ייצור ידע, 8/6/15.
- פנחס יחזקאלי, שרית משיח (2017), הכל על מנהיגות, ייצור ידע, 23/9/17.
- פנחס יחזקאלי (2019), אוסף המאמרים על עורמה ותחבולה, ייצור ידע, 20/12/19.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
Pingback: קבלת החלטות באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: עורמה ותחבולה באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע
קשיש נפל ממרום האגו שלו בלשכת ראש המכשלה ונפגע נפשית כשהכובען הג'ינג'י המטורף עשה לו זלנסקי 2. לא נורא… זביבי זחל על ארבע ארצה אל הסמרטוטים הכנועים שלו, שמפחדים לצייץ מלה, פן יוגדרו בהרף עין כסמולנים בוגדים.