פנחס יחזקאלי: המחאה משליכה פיתות על הקריה בפסח. מדוע?

תקציר: בערב פסח תשפ"ה נרשמה סצנה יוצאת דופן בלב הממסד הביטחוני של מדינת ישראל: פעילי מחאה השליכו פיתות אל תוך בסיס הקריה בתל אביב. פעולה זו במסגרת מחאה, נראית במבט ראשון כמעשה פרובוקציה טיפשי וזול, אולם, היא נושאת מטען סימבולי עמוק. יש להבין אותה כחלק מטקטיקה פוליטית מוכרת המכונה שיבוש טקסים, שמטרתה לערער על סדרים תרבותיים מקובלים, לחשוף יחסי כוח, ולייצר דיון ציבורי דרך הפרת הנורמה.

[בתמונה: המחאה משליכה פיתות על הקריה בפסח. מדוע? התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]
[בתמונה: המחאה משליכה פיתות על הקריה בפסח. מדוע? התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.

*  *  *

בערב פסח תשפ"ה נרשמה סצנה יוצאת דופן בלב הממסד הביטחוני של מדינת ישראל: פעילי מחאה השליכו פיתות אל תוך בסיס הקריה בתל אביב.

פעולה זו במסגרת מחאה, נראית במבט ראשון כמעשה פרובוקציה טיפשי וזול, אולם, היא נושאת מטען סימבולי עמוק. יש להבין אותה כחלק מטקטיקה פוליטית מוכרת המכונה שיבוש טקסים, שמטרתה לערער על סדרים תרבותיים מקובלים, לחשוף יחסי כוח, ולייצר דיון ציבורי דרך הפרת הנורמה.

המונח "שיבוש טקסים" איננו מונח לועזי רשמי, אך הוא מקביל לרעיונות תיאורטיים ידועים בספרות הסוציולוגית והאנתרופולוגית. מחאות מסוג זה מכונות באנגלית לעיתים ritual disruption, symbolic protest, או performative reversals – כלומר פעולות שמטרתן לערער על טקסים מקובלים ולחשוף את יסודותיהם הסימבוליים.

[בסרטון: משליכים פיתות על הקריה בפסח. מדוע? המקור: דף הטוויטר של יגאל מלכא. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

שיבוש טקסים: להפר את הסדר התרבותי

מיכאיל בכטין, לדוגמה, תיאר את תופעת ה"קרנבלסק" (התקת הקרנבל מן המרחב הציבורי אל הספרות, התאטרון, הקולנוע, ערוצי המבע האמנותי והמדיה): זוהי תופעה תרבותית, שבה מתקיים היפוך זמני של הסדר החברתי: הגבוה נעשה נמוך, הסמכותי הופך לבדיחה, וההבחנות המעמדיות מיטשטשות. הקרנבל איננו רק חגיגה – אלא רגע שבו מוסדות החברה והאידאולוגיות שלה נחשפים כקונסטרוקציות, והלעג הופך לכלי ביקורתי (Bakhtin, 1984). באמצעות אסתטיקה - של גרוטסקה, גופניות מוחצנת והומור פרוע - ה'קרנבלסק' מערער את הגבולות המקובלים בין מרכז לשוליים, בין קודש לחול. בהקשר זה, גם פעולת מחאה כמו השלכת חמץ יכולה להיקרא 'כ'קרנבלסק' – כשהיא הופכת את הסמל (מצה) לנלעג, ומחדירה את ה"נמוך" (פיתה) למרחב הסמלי ה"גבוה" (הקריה בערב פסח). זו תופעה, שבה הסדר החברתי מתהפך באמצעות לעג ופרודיה, ובכך מתאפשרת ביקורת זמנית על מוסכמות ויחסי כוח (Bakhtin, 1984).

הוגים נוספים כמו ג'יימס סקוט (Scott, 1990) מדברים על "צורות יומיומיות של התנגדות" – מחוות סמליות של הפרה, לעתים זעירות, שמאתגרות את הסדר הקיים. אנתוני כהן (Cohen, 1985) מתאר כיצד סמלים קולקטיביים נטענים במשמעות קהילתית, ולכן שיבושם מערער על הקהילייה עצמה. באותו קו, טקסי פרפורמנס חתרניים נבחנו גם בעבודותיהם של ויקטור טרנר וארוינג גופמן.

כך, השלכת חמץ בזמן פסח אל בסיס הקריה – איננה רק פרובוקציה, אלא פעולה שמבקשת לחשוף את מבני הכוח הסמויים שמתחזקים את הקונצנזוס החברתי. היא פועלת על גבול הגרוטסקה, ומערערת את מה שנדמה לנו כ'מובן מאליו'.

שיבוש טקסים הוא טקטיקת מחאה ששואפת לפגוע במובן מאליו התרבותי. היא משתמשת בזמן טעון (כמו ערב פסח), במקום סמלי (כמו הקריה), ובחפץ טעון (כמו פיתה) כדי לחולל תגובה רגשית ולחשוף את המבנים הסמויים של כוח. כפי שמתאר גיא דוידי, שיבוש טקסים הוא "ניסיון לפורר את הקונצנזוס באמצעות פרובוקציה סימבולית". הוא מזעזע לא משום שהוא אלים, אלא משום שהוא מפורר את גבולות השייכות והלגיטימציה החברתית.

השלכת פיתות בערב פסח היא ביטוי מובהק לכך: הכנסת חמץ למרחב ציבורי במדינת ישראל בזמן פסח איננה רק הפרה של הנחיה דתית – אלא הפרה של טאבו תרבותי. היא מייצרת חוסר נוחות עז, ומכריחה את החברה הישראלית להתמודד עם השאלה: מה חשוב לנו יותר – סמלים דתיים, או ערכים דמוקרטיים?

[בתמונה: הכנסת חמץ למרחב ציבורי במדינת ישראל בזמן פסח איננה רק הפרה של הנחיה דתית – אלא הפרה של טאבו תרבותי... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של GROK]
[בתמונה: הכנסת חמץ למרחב ציבורי במדינת ישראל בזמן פסח איננה רק הפרה של הנחיה דתית – אלא הפרה של טאבו תרבותי... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של GROK]

הקריה והפיתה: סמלים של כוח ושל שיבוש

הקריה איננה רק בסיס צבאי; היא סמל של ריבונות, של מדינתיות, של כוח. הכנסת חמץ לתחומה מערערת לא רק על הסדר הדתי, אלא גם על סדר הכוח: היא חודרת ללב הקונצנזוס הישראלי, בדיוק כדי לשבש אותו. הפיתה עצמה, לא במקרה, טעונה: היא יומיומית, מזרחית, אולי אפילו "ערבית" בתודעה הקולקטיבית. במובן הזה, היא ניגוד גמור למצה – סמל ההבחנה, הטוהר, והבדלנות היהודית בפסח.

אוטו-אנטישמיות

הפעולה הזו מתכתבת היטב עם פעולות אחרות המהוות ביטוי ל"שנאת-עצמי יהודית", או אוטו-אנטישמיות, ששיאן עד היום היה 'פיצוץ' תפילות יום הכיפורים בפרהסיה. בהקשר זה, מדובר בזלזול מופגן במסורת ובקדושת הפסח – ניסיון לחתור תחת הזהות היהודית עצמה.

תופעת האוטו-אנטישמיות התפרצה 'בגדול' בקרב תנועת המחאה, לאחר ניצחונה הגדול הראשון ב- 27 במרץ 2023, לקראת הדיונים על התקציב - ולאחר מכן בשל העיסוק הגובר ב'חוק הגיוס', עד כי קשה היום ללובשי כיפה שלא להבחין באקלים אנטי דתי ברחובות תל אביב [להרחבה בסוגיה זו, ראו את מאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: אוטו-אנטישמיות. הגיעה העת שהמחאה תסתכל במראה!].

[בתמונה: מופעים אנטישמיים מובהקים ביחסי תנועת המחאה והחרדים - תמונת חזיר בכרזה אנטי חרדית. התמונה שותפה הרבה ברשתות החברתיות, במאי 2023. פורסם ע"י Eyal Cohenshtam בדף הפייסבוק שלו, ב- 10 במאי 2023. אנו מאמינים שאנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: מופעים אנטישמיים מובהקים ביחסי תנועת המחאה והחרדים - תמונת חזיר בכרזה אנטי חרדית. התמונה שותפה הרבה ברשתות החברתיות, במאי 2023. פורסם ע"י Eyal Cohenshtam בדף הפייסבוק שלו, ב- 10 במאי 2023. אנו מאמינים שאנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

הרציונל הווקיסטי: שבירת מסגרות, דלתות ולאומים

וצריך לזכור עוד, שהמחאה היא תנועה ווקיסטית במהותה. הרעיון הווקיסטי – הרואה בקטגוריות כמו לאום, דת ומדינה מבנים שמנציחים אי-שוויון – מציע קריאה רדיקלית יותר: השלכת חמץ לבסיס הקריה היא לא רק שיבוש, אלא ערעור יסודי על הסדר כולו. זו לא מחאה שמבקשת לתקן את המערכת, אלא לשאול מדוע היא קיימת כך מלכתחילה. הקריה מגלמת את כוח המדינה, הפיתה מגלמת את הגוף הזר, והמפגש ביניהם חושף את הסדקים במבנה עצמו [להרחבה על ה- WOKE ראו את מאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: מכת הנעורות, WOKE, הסדר התרבותי הפרוגרסיבי המטורלל].

בין מדינה יהודית לדמוקרטית: מדינת כל אזרחיה?

לבסוף, יש להבין את הפעולה גם כקריאה לדיון על זהות המדינה: ביטול הסממנים היהודיים והשארת הדמוקרטיה לבדה. במילים אחרות: 'מדינת כל אזרחיה'.

אורן יפתחאל טוען למשל כי ישראל פועלת כאתנוקרטיה: מדינה, שמעניקה עליונות למרכיב היהודי תוך שימור מסגרת דמוקרטית פורמלית. השלכת החמץ היא ניסיון להצביע על הפער הזה: לקרוא תיגר על הסדר שמקדש בעיני המחאה את החמץ כטמא, אך מקבל הדרה של קבוצות שלמות כאילו זהו מצב טבעי [להרחבה בסוגיה זו ראו את מאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: דיבוק שתי המדינות ו'מדינת כל אזרחיה'].

סיכום

אירוע השלכת הפיתות לבסיס הקריה הוא פעולה טעונה, שמבקשת לייצר שבר תודעתי. היא לא באה לשכנע – אלא לטלטל. היא אינה רק על פסח, אלא על מהו קונצנזוס, מי קובע אותו, ומה מותר – או אסור – לערער עליו. דרך חפץ יומיומי ובמעשה שנראה מגוחך, נפתחת שיחה על טקסים, זהות, שייכות, גבולות, ואת גבולות הדמוקרטיה עצמה.

[בתמונה: הכנסת חמץ למרחב ציבורי במדינת ישראל בזמן פסח איננה רק הפרה של הנחיה דתית – אלא הפרה של טאבו תרבותי... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של GROK]
[בתמונה: הכנסת חמץ למרחב ציבורי במדינת ישראל בזמן פסח איננה רק הפרה של הנחיה דתית – אלא הפרה של טאבו תרבותי... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של GROK]

נספח: מחאת פיתות גם בפתח בתי שרים:

אטינגר ואביטן כהן ב'ישראל היום': השרה סילמן על מחאת הפיתות מול ביתה: "אפסים מוחלטים, חלאות ללא ערכים אנושיים"
השרה להגנת הסביבה הגיבה בחריפות למחאה מחוץ לביתה שבה פוזרו עשרות פיתות שהרכיבו את הכיתוב: "פיתה אחת ליום" • השר משה ארבל: "מופע בזוי של גורמים פרובוקטיביים"
אמיר אטינגר
שירית אביטן כהן
אמיר אטינגרשירית אביטן כהן
[לכתבה המלאה של אטינגר ואביטן כהן ב'ישראל היום', לחצו כאן]

[לאוסף המאמרים על אוטו אנטישמיות, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על האתגר החרדי של ישראל, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על יוהרת אליטת ההון הישראלית ומחיריה, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

5 thoughts on “פנחס יחזקאלי: המחאה משליכה פיתות על הקריה בפסח. מדוע?

  1. Pingback: אוסף המאמרים על מחאה, בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  2. המאמר הנ"ל מחזק את מהות הפילוג בישראל בשנים האחרונות, כדלקמן:
    מהות הפילוג בישראל בשנים האחרונות:
    מאז הבחירות האחרונות לפני שנתיים, מתקיים פילוג במדינה. הפילוג נובעת מכך, שלמרות מס' מערכות בחירות בישראל, הימין נבחר ע"י רוב הבוחרים. כשאני אומר ימין, אני כולל גם את מפלגת ישראל ביתנו, למרות היותה כיום באופוזיציה.
    מצב זה גורם לתסכול גדול בקרב המיעוט בעם, מיעוט ששלט ועדיין שולט במדינה באמצעות אנשיו המצויים במוקדי קבלת ההחלטות בפועל במדינה. מקורו של מיעוט זה הוא צאצאי העולים מאירופה, שהגיעו לישראל ב-100 השנים האחרונות. אנשים אלה, גם אם היו יהודים בהצהרותיהם, הם גידלו ילדים, נכדים ונינים, אשר הקשר שלהם לעם היהודי ההיסטורי, הינו מקרי בלבד. רוב העולים הללו מאירופה היו אנשים אשר התפקרו, ובזו לדת ולתרבות היהודית של אבותיהם הקדמונים. הם שאפו להקים בארץ ישראל מדינה אירופאית, כפי שהקימו ההולנדים לפני 350 שנה את מדינתם הלבנה בדרום אפריקה. (גורל מדינה זו, וגורל מקימיה האפריקנרים הלבנים ידוע, וכל האוכלוסייה המקומית האפריקאית הכושית השתלטה על המדינה). מיעוט זה חושש שזה מה שיקרה למדינה שהם הקימו, נלחמו ואף שפכו את דמם למען קיומה. מיעוט זה, הראוי לכינוי המתייוונרים, הם המתייוונים לפני 2000 שנה בארץ ישראל, אשר אימצו את תרבות יוון, ובזו לתרבות העם היהודי ודתו, ונעלמו מהעם היהודי. מיעוט זה החליט לעודד עליית יהודים ילידי ארצות האיסלאם, אשר רבים מהם היו שומרי תורה ומצוות, מתוך תקווה כי יצליחו להופכם לאתאיסטים בעלי ערכים אירופאים "נאורים", ולא ערכים יהודיים. למיעוט זה, הצטרפו חלק מילידי ארצות המזרח, שהחליטו לנטוש ולבזות את תרבות ומסורת אבותיהם ודתם, ולחקות את יוצאי אירופה, השולטים במוקדי קבלות ההחלטות במדינה, מתוך תקווה להתקדם בשאיפותיהם הפרטיות, האישיות. ובאמת אותם צאצאי ארצות המזרח, מצויים במוקדי קבלת ההחלטות במדינה, כולל באקדמיה, בפרקליטות, במערכת המשפט, ובתקשורת השמאלנית, כשהם מאמצים את מערכת הערכים האירופאית אתאיסטית "הנאורה". במלים אחרות, הפילוג כיום במדינה, הינו מאבק על זהותה של מדינת ישראל, שבארצו של העם היהודי ההיסטורי.
    מיעוט זה בישראל, נושא עיניו לשופטי בג"ץ, אשר רבים מהם בעלי דעות ואמונות הדומות לאלו של המיעוט הנ"ל, ואשר פוסקים פסיקתם בהתאם לדעותיהם ואמונותיהם, השונות מאלו של רוב בני העם היהודי בישראל, כמדומני. לכן המאבק על זהותה של המדינה ייקבע בהתאם לתוצאות המאבק על הרכב שופטי בג"ץ. לכן כל המאמץ לגרום לפיטורי היועצת המשפטית בישראל וכן בצה"ל, ולפיטורי ראש השב"כ, לא יקדם את תוצאות המאבק בקביעת זהותה של המדינה היהודית, כל עוד הרכב שופטי בג"ץ לא ישתנה באופן מהותי.

  3. Pingback: פנחס יחזקאלי: אוטו אנטישמיות באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  4. Pingback: האתגר החרדי של ישראל באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  5. Pingback: פנחס יחזקאלי: יוהרת אליטת ההון הישראלית ומחיריה באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *