תקציר: אחד המושגים הפופולאריים בפילוסופיית ההיסטוריה של פרידריך הגל, קרוי בשפה חופשית 'עורמת ההיסטוריה' (cunning of history). הפירוש הזה שונה מזה שהתכוון לו הגל. הוא דווקא סבור שהתוצאות בהחלט צפויות, אם כי לא בכיוון שאליו התכוונו המבצעים...
[לאוסף המאמרים אודות תופעת התוצאות הבלתי צפויות (תב"צים), לחצו כאן]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
אחד המושגים הפופולאריים בפילוסופיית ההיסטוריה של פרידריך הגל, קרוי בשפה חופשית 'עורמת ההיסטוריה' (cunning of history):
יחידים ואומות פועלים מתוך כוונות ספציפיות, אך תוצאות מעשיהם אינן תמיד מה שהם התכוונו, בבחינת "אנחנו מתכננים תוכניות ואלוהים צוחק".
רבים משתמשים במושג הזה בטעות בהקשר לתופעת התוצאות הבלתי צפויות (תב"צים), שהם התוצר של אי הוודאות המשפיעה מאוד על חיינו.
[הספר: 'תבצ"ים. תופכת התוצאות הבלתי צפויות והשלכותיה' ניתן להורדה חופשית כאן. לחצו: Razi__Yehezkeally_-The_Responsible_Organization]
הפירוש הזה שונה מזה שהתכוון לו הגל. הוא דווקא סבור שהתוצאות בהחלט צפויות, אם כי לא בכיוון שאליו התכוונו המבצעים
פילוסופיית ההיסטוריה של הגל נטועה עמוק בשיטתו הדיאלקטית, שבה הוא רואה בהיסטוריה תהליך רציונלי ותכליתי. לפי הגל, ההיסטוריה אינה רצף כאוטי של אירועים, אלא התפתחות משמעותית המונחה על ידי רוח העולם. להיסטוריה - ע"פ הגל, יש כיוון טֵלֵאוֹלוֹגִי-תכליתי, הנע לקראת מימוש החופש האנושי.
המושג המדויק אגב הוא 'עורמת התבונה' (Cunning of reason או Trick of reason). רעיון זה מדגיש את התפיסה, שאירועים היסטוריים - המונעים לרוב על ידי יחידים הרודפים אחר האינטרסים האישיים שלהם - תורמים בסופו של דבר למימוש מטרה או מטרה גדולה יותר, שונה. זאת, כי 'הרוח העולמית' (The World Spirit), לפי הגל, מנחה את התהליך ההיסטורי לקראת מימוש החופש והתודעה העצמית. כך, שלמרות האופי הכאוטי והבלתי צפוי של אירועים היסטוריים, פועלת בהם רציונליות בסיסית. זוהי סוג של אירוניה היסטורית, שבה פעולות אינדיבידואליות, גם כשהן מונעות מאינטרסים אישיים או קונפליקטים, תורמות מבלי משים לנרטיב ההיסטורי הגדול יותר. הגל האמין שתהליך דיאלקטי זה של קונפליקט ופתרון יוביל בסופו של דבר לשיא ההיסטוריה האנושית בהגשמת החופש והמודעות העצמית של הרוח העולמית.
לדעתו של הגל, אירועים היסטוריים ושינויים חברתיים אינם התרחשויות אקראיות אלא הם חלק מנרטיב גדול יותר המתפרש על פי התקדמות לוגית. הוא ראה בהיסטוריה ביטוי למימוש העצמי של הרוח העולמית באמצעות פעולות ומוסדות אנושיים. זה מצביע על כך שלמרות שיחידים ואומות חותרים אחר האינטרס העצמי שלהם, מעשיהם תורמים ללא כוונה למטרת העל של התפתחות היסטורית. הגל האמין שדרך הקונפליקטים והמאבקים של ההיסטוריה, הרוח העולמית משיגה מודעות עצמית וחופש גדולות יותר. "ערמומיות התבונה" של הגל מעידה על כך שגם בעיצומם של אירועים היסטוריים כאוטיים וקונטינגנטיים לכאורה, ישנה רציונליות בסיסית המנחה את התהליך ההיסטורי לקראת מימוש חירות אנושית ותודעה עצמית גדולה יותר.
דוגמאות:
1. המהפכה הצרפתית
לאנשים ולקבוצות במהלך המהפכה הצרפתית היו מטרות ספציפיות, כמו שוויון פוליטי וצדק חברתי. עם זאת, האופי הרדיקלי והסוער של המהפכה הוביל לתוצאות לא רצויות, כולל עלייתו של נפוליאון בונפרטה.
למרות הכאוס והקונפליקטים של אותה תקופה, ניתן לטעון כי 'עורמת התבונה' פעלה, שכן האידיאלים המהפכניים תרמו בסופו של דבר להפצת העקרונות הדמוקרטיים ולהטלת ספק בסמכות האריסטוקרטית ברחבי אירופה.
2. הרפורמציה הפרוטסטנטית
כאשר מרטין לותר קרא תחילה תיגר על פרקטיקות מסוימות של הכנסייה הקתולית, כוונתו העיקרית הייתה רפורמה ולא פיצול מוחלט. עם זאת, לרפורמציה היו השלכות מרחיקות לכת, שהובילו לפיצול הנצרות לזרמים פרוטסטנטיים שונים.
ניתן לטעון כי 'עורמת התבונה' פעלה בכך שחלוקה לא מכוונת זו תרמה למגוון של נקודות מבט דתיות ותרבותיות, וטיפחה חירויות אינדיבידואליות והתפתחויות אינטלקטואליות.
3. קולוניאליזם וגלובליזציה
לעידן הקולוניאליזם, המונע על ידי אינטרסים כלכליים ותחרות גיאופוליטית, היו השלכות לא צפויות, משמעותיות. בעוד שמעצמות אימפריאליות חיפשו משאבים ושליטה, האינטראקציה בין תרבויות שונות וחילופי רעיונות תרמו בסופו של דבר לגלובליזציה של הידע, הטכנולוגיה והמסחר.
ניתן לטעון כי 'עורמת התבונה' פעלה בכך שלמרות ההיבטים הנצלניים של הקולוניאליזם, נוצרו תוצאות חיוביות בלתי מכוונות של חילופי תרבות וקשרים הדדיים.
4. התקדמות טכנולוגית
במרדף אחר ידע מדעי והתקדמות טכנולוגית, אנשים וחברות מפתחים לעתים קרובות טכנולוגיות למטרות ספציפיות. עם זאת, להתקדמות אלו יכולות להיות השלכות רחבות יותר ובלתי צפויות. לדוגמה, המצאת האינטרנט למטרות תקשורת צבאית הובילה בסופו של דבר לרשת עולמית שחוללה מהפכה בתקשורת, מסחר ושיתוף מידע.
ניתן לטעון כי 'עורמת התבונה' מתגלה באמצעות תוצאות חיוביות בלתי מכוונות של התפתחות טכנולוגית. בכל אחת מהדוגמאות הללו, פעולותיהם של יחידים וחברות הונעו על ידי מטרות וכוונות ספציפיות, אך התוצאות חרגו מהמטרות המיידיות הללו.
[לאוסף המאמרים אודות תופעת התוצאות הבלתי צפויות (תב"צים), לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- אוסף המאמרים אודות תופעת התוצאות הבלתי צפויות (תב"צים).
- הרחבת המושג: 'אי ודאות'.