תקציר: כאשר אנשים נשאלים מדוע הם בזוגיות הם עונים, משום שאני אוהב/ת את בן/ת הזוג שלי, משום שאני לא רוצה להיות לבד, משום שביחד יותר קל, משום שאני רוצה להקים משפחה. אולם, נראה כי הצורך שלנו בזוגיות הוא הרבה יותר מורכב מזה.
[לקובץ המאמרים על מורכבות האהבה, לחצו כאן]
עודכן ב-14 בפברואר 2023
ד"ר אושרית כספי-ברוך היא פסיכולוגית קלינית-תעסוקתית, מומחית במיון עובדים וניהול משאבי אנוש. חברת סגל המכללה האקדמית אחוה, חוקרת קריירה, אישיות, מוטיבציה ויצירתיות
לקשר: oshritca@gmail.com
אתר: http://oshritca.wix.com/oshrit-kaspi-baruch
כאשר אנשים נשאלים מדוע הם בזוגיות הם עונים, משום שאני אוהב/ת את בן/ת הזוג שלי, משום שאני לא רוצה להיות לבד, משום שביחד יותר קל, משום שאני רוצה להקים משפחה.
אולם, נראה כי הצורך שלנו בזוגיות הוא הרבה יותר מורכב מזה. על פי מחקרים בתחום, הסיבה שיש לנו צורך בשייכות ויחסים היא הישרדותית- שמירה על צאצאנו[1]. יחסי הורים לצאצאים מבטיחים שההורים ישמרו ויגנו על צאצאיהם בכל מחיר ובכך מבטיחים את הישרדותם. באופן זה, הגנים שעוברים לדורות הבאים הם גנים של חברות ושייכות ואנשים בעצם נולדים עם גנים שמעודדים אצלם יחסי אהבה.
מקור הנשיקה הוא האכלה...
אחד מסימני ההיכר של הבעת חיבה ואהבה היא הנשיקה. מסתבר שהמקור של הנשיקה הוא האכלה. בשבטים של ציידם ולקטים, האם מכניסה מזון לפיה, לועסת אותו על מנת לרככו ומעבירה אותו לתינוקה באמצעות הפה שלה, כך זה נראה כמו "נשיקה" ולמעשה האם מאכילה את ילדה. למרות שאימהות מודרניות טוחנות את המזון במערבל מזון, הן עדיין מנשקות את ילדיהן כזכר אבולוציוני לאותה האכלה "נשיקתית", גם אם אינן מודעות לכך.
קווי דמיון נוספים עולים ביחסי אם-ילד וביחסים רומנטיים. כאשר התינוק נולד, גופה של האם מפריש הורמון בשם אוקסיטוצין. הורמון זה מופרש באופן מוגבר בזמן ההנקה והוא ממלא תפקיד חשוב ביצירת הקשר Bonding בין האם לתינוק. מעניין כי גם בעת התאהבות רומנטית בין אנשים בוגרים, הגוף גם מפריש אוקיסיטוצין שנקרא בשל כך "הורמון ההתאהבות". בבני אדם, האוקסיטוצין קשור להבעת רגשות של אהבה שתורמים למחויבות ארוכת טווח ביחסים[2].
כך, לדוגמא כאשר אנשים מביעים חיבה, מתנשקים, ומקיימים יחסים מין, ישנה עלייה ברמות האוקסיטוצין בגוף. אם כך, האם ניתן להשתמש באוקסיטוצין על מנת לשפר יחסים? במחקר שנערך, זוגות שהיו במשבר פתרו את הבעיות שלהם באופן טוב יותר אחרי שנתנו להם לשאוף אוקסיטוצין בספריי לאף[3]. יתכן שהממצאים של מחקר זה היוו את הבסיס לפיתוח מסחרי של בושם בשם pheromaxi שמכיל אוקסיטוצין...[4]
[לקובץ המאמרים על מורכבות האהבה, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
מקורות והעשרה
[1] Diamond, L. M. (2003). What does sexual orientation orient? A biobehavioral model distinguishing romantic love and sexual desire. Psychological review, 110(1), 173.
[2] Keltner, D., Kogan, A., Piff, P. K., & Saturn, S. R. (2014). The sociocultural appraisals, values, and emotions (SAVE) framework of prosociality: Core processes from gene to meme. Annual review of psychology, 65, 425-460.
[3] Ditzen, B., Schaer, M., Gabriel, B., Bodenmann, G., Ehlert, U., & Heinrichs, M. (2009). Intranasal oxytocin increases positive communication and reduces cortisol levels during couple conflict. Biological psychiatry, 65(9), 728-731.
[4] https://www.pheromones.co.uk/pheromax-c-24.html?osCsid=face83a3954021aff31fe84d7d0ee6ce