תקציר: במושג 'עריפה' נתקלנו עוד כשהיינו קטנים בספרו האלמותי של לואיס קרול, 'עליסה בארץ הפלאות' (והצעירים שבינינו בסרט הנפלא שהפיקו אולפני וולט דיסני על הבסיס הספר), שבו המלכה מצווה, כל העת, "ערפו את ראשו! / ראשה…". בחיים האמתיים, עריפת הראש משעשעת רבה פחות, לפחות את אלה שראשם מוסר מעליהם…
עודכן ב- 20 ביולי 2024
שמו לב, החומרים בדף זה קשים לצפייה!
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר ראשון מתוך שניים על תופעת ההוצאה להורג בעריפת ראש. למאמר האחר לחצו כאן:
* * *
ערפו את ראשו...
במושג 'עריפה' נתקלנו עוד כשהיינו קטנים בספרו האלמותי של לואיס קרול, 'עליסה בארץ הפלאות' (והצעירים שבינינו בסרט הנפלא שהפיקו אולפני וולט דיסני על הבסיס הספר. ראו הטריילר למטה), שבו המלכה מצווה, כל העת, "ערפו את ראשו! / ראשה..." ("Off with her head") (ראו את הטריילר למטה).
בחיים האמיתיים, עריפת הראש משעשעת הרבה פחות, לפחות את אלה שראשם מוסר מעליהם, וגם במאה ה- 21, שיטת ההריגה האכזרית הזו עדיין עושה חייל, ובאופן מסיבי...
כך למשל, הוציאה סעודיה להורג ביום אחד, באפריל 2017, לא פחות מ- 37 אזרחים ביום אחד, בעריפת ראשיהם. משרד הפנים הסעודי מסר כי גופותיהם של שניים מהמורשעים שהוצאו להורג הוצמדו בפומבי לעמוד למשך כמה שעות, למען יראו וייראו...
עריפה מהי?
עריפה (Decapitation) היא טכניקה - אחת מיני רבות - של ביצוע עונש מוות (Capital Punishment / Death Sentence); או במילים אחרות: הוצאה להורג (Execution). זוהי פעולה של הסרת ראשו של הנדון למוות, המסתיימת באופן בלתי נמנע במותו.
המונח 'עריפה' מתייחס גם להסרת הראש מאדם שכבר מת, כדי להראות בפומבי את הראש הערוף, כהוכחה למותו של אדם מסוים או כדי להחדיר פחד באוכלוסייה (ויקיפדיה: עריפת ראש). כך למשל, ערף דוד את ראשו של גוליית מעליו והניס את צבא פלישתים מן המקום...
קיימים שני סוגים של עריפה: ידנית ובאמצעות גליוטינה.
עריפה ידנית
עריפה ידנית היא האופן שבו מבוצעים גזרי הדין בסעודיה, וע"י דאעש. עריפה כזו מתבצעת על ידי גרזן, חרב או סכין; והיא מחייבת מיומנות, אם קיים אינטרס לחסוך ייסורים מהמוצא להורג:
בימי הביניים הייתה מקובלת השיטה של בחירת מוציא להורג מיומן, ומתן תשלום מיוחד לו על ידי משפחת המוצא להורג, על מנת שיקצר את הסבל.
עריפה באמצעות גיליוטינה
גיליוֹטינה או מַעֲרֶפֶת (Guillotine)היא מכשיר ששכלל את ההוצאה למוות בעריפה, והפך אותה טכנית יותר ואכזרית פחות. מדובר במתקן בעל סכין חדה וכבדה, אשר נופלת ועורפת את ראש האדם השכוב מתחתיה קשור. הראש מתנתק מהגוף ונופל אל תוך סל.
הגיליוֹטינה פותחה ונכנסה לשימוש במהלך ההוצאות להורג הסיטונאיות במהפכה הצרפתית (ויקיפדיה: גיליוטינה). יש הטוענים שזו השיטה המהירה וההומנית ביותר (אם הסכין אכן חדה...), עד לזריקת הרעל (ראו בהמשך).
הגיליוֹטינה הייתה נהוגה בצרפת, במושבותיה, ובמידה פחותה, גם בכמה מדינות אירופיות אחרות (כמו איטליה).
הוצאה להורג בעריפה על פי ההלכה היהודית
במקורותינו, הוצאה להורג בעריפה ('הרג' בשפת ההלכה) היא אחת ממה שמכונה ארבע מיתות בית דין. משמע, ארבע שיטות של הוצאה להורג שבאמצעותן מתבצע עונש מוות. חז"ל גזרו מתוך החוק המקראי ארבע שיטות הוצאה להורג, שכל אחת מהן גורמת לנידון סבל במידה שונה. שיטת ההוצאה להורג נקבעה לפי חומרת המעשה שבגינו הורשע הנידון.
השיטות הללו מפורטות, בפירוט, במסכת סנהדרין. עריפה היא השיטה השלישית בחומרתה, אחרי הסקילה והשריפה מכולן, על פי הגישה המקובלת; והומנית מכולן, לשיטתו של רבי שמעון (ויקיפדיה: ארבע מיתות בית דין). היא התבצעה באמצעות התזת ראשו של הנדון למוות בחרב.
החייבים מיתת בית דין בעריפה (הרג) היו רוצחים, ומה שמכונה, אנשי 'עיר הנידחת': עיר שרוב תושביה נדחו מהדרך ופנו לעבוד עבודה זרה).
[למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: 'עונש המוות במקרא ובהלכה', לחצו כאן]
להלן שלבי התהליך:
(ויקיפדיה: ארבע מיתות בית דין)
- שלב ראשון: לפני ההוצאה להורג היו מוליכים את הנידון למקום ההריגה, וכרוז היה עובר לפניו ומודיע את חטאו ואת עונשו ושואל אם יש מישהו שיכול ללמד עליו זכות. אם נמצא אדם כזה היו מחזירים אותו לבית הדין ושומעים את טענותיו, ואף הנידון היה יכול לבקש ללמד זכות על עצמו, שמא דעתו התבלבלה עליו בשעת המשפט.
- שלב שני: הנידון היה צריך להתוודות על חטאו, בדרך כלל במרחק של עשר אמות ממקום הריגתו; ובמקרה של סקילה, במרחק של ארבע אמות.
- שלב שלישי: היו מפשיטים אותו (אך אישה לא הייתה מופשטת). על פי הרמב"ם, ההפשטה נועדה לזרז את מותו.
- שלב רביעי: לאחר מכן, היו מטשטשים את דעתו של הנידון בסם המהול ביין.
- שלב חמישי: ואז היה מוצא הנידון להורג, בהתזת ראשו מעליו.
עריפה בטבע
אחת התכונות של מערכות מורכבות גורסת שכל המערכות פועלות על בסיס חוקים ותכונות דומים. לכן, מערכות מורכבות בטבע, ומערכות אנושיות פועלות באופן דומה. ובאמת, ניתן לאתר הוצאה להורג באמצעות עריפה גם בטבע.
כך למשל, העורפנית הסורית (Bothriomyrmex syrius; ראו תמונת תקריב למטה) היא סוג של נמלה טפילה, הנפוץ במזרח התיכון - ובפרט, בסוריה - הנוהגת להשתלט על קינים מוכנים של נמלים אחרות, לגזול את מזונן ולאכול את רימותיהן. הן עושות זאת בדרך מיוחדת מאוד: מלכתן חודרת לקן של נמלים, והורגת את מלכתם בעריפת ראשה (מכאן שמה: עורפנית)...
[לקובץ המאמרים על עונש מוות והוצאה להורג, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
מקורות והעשרה
- YNET (שנה: 2023), "מסר שני לארה"ב". סרטון עריפה של דאעש, 29/8/14.
- פנחס יחזקאלי (2019), עונש המוות במקרא ובהלכה, ייצור ידע, 28/7/19.
- וואלה (2023), "מעשים לא אנושיים": חיילים רוסים תועדו עורפים ראש של שבוי אוקראיני, 13/4/23.
- ויקיפדיה: עריפת ראש.
- ויקיפדיה: גיליוטינה.
- סוכנויות הידיעות (2020), מורה שהציג איורים של מוחמד נרצח בפרברי פריז, המחבל נורה למוות, חדשות וואלה, 16/10/20.
Pingback: פנחס יחזקאלי: עונש המוות במקרא ובהלכה | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: הוצאה להורג בעריפה בזמננו | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: להתלוצץ עם התליין | ייצור ידע