תקציר: הנוכחות הישראלית בבתוככי סוריה, ללא הצהרה רשמית על כוונותיה ארוכות הטווח, מהווה מהלך אסטרטגי רב-ממדי, המעיד על שינוי דרמטי בהבנה הישראלית של האזור ובאסטרטגיה שלה במרחב. לא עוד הסתגרות בתוך גבולותיה מאחורי חומות (מה שכונה, תפיסת ה'וילה בג'ונגל') אלא יוזמה התקפית והגנה אקטיבית על תושביה, תוך רצון לעצב את המציאות במרחב שמעבר לגבולותיה.
עודכן ב- 16 בדצמבר 2024
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
חלקים ממאמר זה ראו אור לראשונה באתר העיתון 'ישראל היום' וב'מעריב'.
* * *
הנוכחות הישראלית בבתוככי סוריה, ללא הצהרה רשמית על כוונותיה ארוכות הטווח, מהווה מהלך אסטרטגי רב-ממדי, המעיד על שינוי דרמטי בהבנה הישראלית של האזור ובאסטרטגיה שלה במרחב. לא עוד הסתגרות בתוך גבולותיה מאחורי חומות (מה שכונה, תפיסת ה'וילה בג'ונגל') אלא יוזמה התקפית והגנה אקטיבית על תושביה, תוך רצון לעצב את המציאות במרחב שמעבר לגבולותיה. .
על בשרנו למדנו, כי ההגנה על הגבולות מחייבת חשיבה מעמיקה יותר מאשר שמירה פסיבית על קו הגבול, ויש צורך לוודא באופן אקטיבי, שישובים הקרובים לגבולנו אינם הופכים לתשתית של פעילות עוינת. לחשיבה הזו שלושה נדבכים עיקריים:
- פיקוח והרתעה אפקטיביים בגבולות.
- מניעת התעצמות האויב.
- הקרנה מתמדת של כוח, שתאפשר להשפיע על התהליכים שמשפיעים על האינטרסים הישראליים.
הוילה בג'ונגל של אהוד ברק
היסטוריונים יעסקו עוד הרבה, מן הסתם בשאלה, מתי התפתחה תפיסת ה'וילה בג'ונגל', והיכן התחילה להתרחש התפנית, שגרמה לישראל להתבצר בתחומי הוילה, להעביר אוריינטציה עסקית תרבותית למנהטן, פאלו אלטו וברלין, ולחסום את את כל מה שסביבנו בחומה גדולה שגרמה לנו להפסיק מעורבות אקטיבית בפעולה במרחבי ה״ג׳ונגל״.
שהרי, תפיסת המעורבות המעצבת הייתה מעומעת אצל האבות המייסדים היטב. כבר חיים וייצמן - בפגישתו עם האמיר פייסל, בנו של חוסיין מלך חג'אז - הבין, שאנחנו חייבים באוריינטציה אזורית ובמאמץ השתלבות במרחב. כאשר אנשי תל חי נסוגו עם פצועים והרוגים הם הלכו אל המותואלים השיעים בכפר אל עדיסה בלבנון. אנשי השומר בכל פעילותם שאפו להשתלבות במרחב, וגם דוד בן גוריון, בראשית שנות ה- 50 של המאה הקודמת - כשעדין מוטל בישראל משטר צנע - חולל מעורבות ישראלית כלכלית וחקלאית באפריקה, ושלח צנחנים לסייע לברזאני בצפון עיראק, להשתתף עמם בקרבות ההגנה מול צבא עיראק.
את הדימוי ״וילה בג׳ונג׳ל״, טבע אהוד ברק לתיאור הוויית קיומה של מדינת ישראל. הוא השמיע אותו לראשונה בשנת 2006 ולדבריו המציא את הדימוי עוד בהיותו במדים.ברק חזר על דימוי זה בעת שכיהן כשר הביטחון, בהרמת כוסית בבסיס תל נוף: "אנחנו לא חיים במערב אירופה ולא בצפון אמריקה, זו באמת סביבה קשה, זו באמת 'וילה בג'ונגל', ומסביבנו יש גם כוחות עוינים" (ויקיפדיה: וילה בג'ונגל). המשמעות: ישראל היא מדינה מפותחת שוחרת שלווה ("וילה") הנמצאת בין מדינות שוחרות מדון השואפות לכלותה ("ג'ונגל"). על כן, בשקיקתם לביטחון, יואילו היהודים להתקיים במרחבים מוקפי גדרות, סוג של גטו בתנאי וילה מוגנת, שרק לא יעזו לצאת מגבולות הגדר.
הפרשן עקיבא אלדר פירש את הביטוי בפיו של ברק: "חיות הג'ונגל מבינות רק כוח. עם פראי אדם לא מנהלים משא ומתן. הדרך היחידה לשרוד בסביבה עוינת היא על ידי הצבת מתרסים, הסתגרות בבית, ולעזאזל השכנים. מצדנו, שיהרגו זה את זה, שיגוועו ברעב. מי במוקדם ומי במאוחר - אנחנו "התפכחנו" מיאסר ערפאת, מאוסלו, מקמפ-דייוויד, ובכלל מהפתרון המדיני."
יציאה מתסמונת ה'וילה בג'ונגל' ומאבק על השטחים הפתוחים גם בתוככי ישראל
באוגוסט 2019, שבוע לאחר שחגגה יום הולדת, נרצחה רינה שנרב מלוד בפיגוע במעיין דני באזור בנימין, בבוקר יום שישי בעין בובים. אביה איתן שנפצע קל ניסה להחיותה. לבנו דביר חיים בן ה-19, שנפצע בינוני-קשה, עשה חוסם עורקים מהציצית. מה המשותף לרצח ההוא ולטבח ה- 7/10, או לטבח שתכננו כוחות רדוארן בצפון או לטבח שמאיימים בו המיליציות הפלסטיניות ביהודה ושומרון?
הסיפור רחב ומקיף הרבה מעבר לרוע רצחני כזה או אחר. כל המקרים הללו מבטאים מאבק עתיק יומין על שליטה בטריטוריה!
המאבק הזה מתקיים בצורותיו השונות, במלוא מרחבי הארץ גם בגליל ובנגב. מבחינת הפלסטינים, יהודים יכולים אולי להתקיים, תחת שליטה מוסלמית, במגדלי הערים, לעסוק בעסקי הצווארון הלבן, בהיי-טק ובמסחר - זה מקומם כיהודים. במרחב הפתוח לעומת זאת, בשדות, במעיינות, במרחבי המרעה - שם צריך לשלוט הערבי.
הן רצח שנרב והן הטבח שבוצע ואלה שתוכננו, מכוונים גם אל הבטחת בנימין נתניהו, כי בכל סידור מדיני עתידי, לא יעקרו שוב יישובים יהודיים. גם אם יישארו בבתיהם, כהבטחת נתניהו, אבל יהיו לכודים לעד במרחבי גדרות היישוב, סגורים בממ"דים, שעתה יותקנו להם גם בריחים מבפנים. במרחב הפתוח לעומת זאת, ישלטו הפלסטינים, כאילו שמאבק השליטה על שדות, מעיינות, מרחבי מרעה שייך לעולם הישן. עם בשורת הקדמה, בעידוד נכות תורשתית של יהודים גלותיים, שנדחפו במאות שנות גלות לקיום בצפיפות הערים, ביקשו אויבינו להטמיע בנו כי אין ערך כביכול למאבקי השליטה במרחב הפתוח.
כבר עשרות שנים שאויבינו מיטיבים מאתנו להכיר נכוחה בתכלית מאבקם.למאבקנו הייתה בעבר תכלית ברורה, שעתה שבנו אליה: אנו שואפים לקיום בארץ אבות במלוא מרחביה ושדותיה, לא רק בין גדרות ה'וילה בג׳ונגל'.
[לאוסף, המאמרים בנושא 'מלחמת חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על מות ההתיישבות היהודית בא"י, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'ריבונות', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל'.
- אוסף המאמרים על מות ההתיישבות היהודית בא"י, באתר יצור ידע.
- אוסף המאמרים על 'ריבונות'.