תקציר: עשרה בטבת הוא יום צום המציין את תחילת המצור של נבוכדנצר מלך בבל על ירושלים; ומְגִלַּת אֵיכָה היא קובץ של חמש קינות, שחוברו ככל הנראה לאחר חורבן ירושלים. ריכזנו עבורכם את כל המאמרים שהופיעו באתר 'ייצור ידע', אודות חורבן ירושלים ובית המקדש, על פי הכותבים (בסדר הא"ב). קריאה מועילה!
עודכן ב- 12 באוגוסט 2024
עשרה בטבת הוא יום צום המציין את תחילת המצור של נבוכדנצר מלך בבל על ירושלים. המצור החל ביום עשרה (יוד) בטבת בשנת 588 לפני הספירה, ונמשך שנה וחצי - עד כיבוש ירושלים וחורבן בית המקדש ביום תשעה (טי"ת) באב בשנת 586 לפני הספירה.
מְגִלַּת אֵיכָה היא קובץ של חמש קינות, שחוברו ככל הנראה לאחר חורבן ירושלים, בית המקדש הראשון והגליית תושביה, ונכנסו בהמשך לתנ"ך. שאלת זהות המחבר או שמא זהות המחברים של הקינות שבספר לא נפתרה, אולם מסורות שראשיתן במאות הראשונות לספירה ואולי אף קודם לכן מייחסות את חיבור המגילה לנביא ירמיהו (ויקיפדיה: מגילת איכה).
הספר מכיל שירות קינה ועוסק בחורבן ירושלים ובהגליית יושביה. הכותב מקונן על מצבה הנורא של ירושלים בשעת המצור ערב החורבן, על מצבה העגום והקשה של ירושלים ושל יושביה לאחר החורבן, ועל הסתר הפנים האלוהי בעקבותיו. הוא אף מצדיק את גזר הדין הקשה שנגזר על יושביה בשל חטאיהם ופשעיהם הרבים. ביהדות התקבע מנהג לקרוא את מגילת איכה בציבור בליל תשעה באב (ויקיפדיה: מגילת איכה).
ריכזנו עבורכם את כל המאמרים שהופיעו באתר 'ייצור ידע', אודות חורבן ירושלים ובית המקדש, על פי הכותבים (בסדר הא"ב). קריאה מועילה:
אלוף משנה במילואים עופר בורין
- עופר בורין: איכה, פרק א – א.ב. של בכי (מילון הקינה היהודי);
- עופר בורין: איכה, פרק ב – הָיָ֨ה אֲדֹנָ֤י׀ כְּאוֹיֵב֙;
- עופר בורין: איכה, פרק ג – קינת הבור והלחי השנייה;
- עופר בורין: איכה, פרק ד – ירושלים גרועה מסדום;
- עופר בורין: איכה, פרק ה – סיכום וסיכום אלטרנטיבי.
.
.
.
.
אבי הראל
.
.
.
.
.
.
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
Pingback: על פילוסופיה ואמונה | ייצור ידע