[לקובץ המאמרים על הקורונה והשלכותיה באתר 'ייצור ידע', לחצו כאן]
אלי בר און הוא כלכלן המתמחה בניתוח מערכות וחקר ביצועים
* * *
מתי המגיפה הזאת תסתיים?
זו השאלה שמטרידה בחודשים האחרונים את כל האנושות, העם הרגיל וההנהגות הלאומיות. ובכן, התשובה היא מורכבת; ואנחנו הרי יודעים שכאורדר, החזרה לסדר מן הכאוס, לעולם לא מחזירה אותנו אל הסדר הישן; אלא, לסדר חדש, שונה ממנו...
כנראה שבמהלך הזמן, המגיפה תיחלש בשיעור כזה או אחר אך לא סביר שתסתיים. היום ברור, יש להניח שהנגיף כאן לשנים רבות.
חיסון של מרבית האנושות יצמצם משמעותית את שיעורי התחלואה והתמותה מהנגיף אך כמו בשפעת, הוא לא ימנע אותם לחלוטין.
[להרחבת המושג: 'מורכבות', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'סדר', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'כאוס', לחצו כאן]
הנגיף הזה מאופיין בירידה מהירה של שיעור הנוגדנים נגדו בדם אצל אנשים שחלו ושהחלימו. הנוגדנים הם מולקולות החלבון שמצויות בדם ושמנטרלות את הנגיף. המשמעות היא שכפי שקורה בשפעת, מי שחלה בקורונה יתכן וידבק ויחלה שוב במחלה, כעבור מס' חודשים.
לכן גם החיסון - בין אם זה יהיה זמין עוד שנה וחצי או רק בעוד שנתיים וחצי - יהיה חיסון קצר טווח; ויתכן, שנאלץ לקבל חיסון נוסף כל מס' חודשים. כך סביר, שחלק ניכר מהאנושות ומסיבות רבות לא יהיה מחוסן.
ומה לגבי תרופה?
אין ולא יהיו תרופות, שיתאימו לכל סוגי האוכלוסייה. נקווה שיהיו תרופות שימנעו את המוות מכמחצית החולים שהיום בהעדר תרופה יעילה הם נפטרים. לכן ההשלכות של המגיפה הזו על האנושות הם כבירות ולטווח ארוך.
סביר, שהקרבה הפיזית בן בני האדם תצומצם; וענפי כלכלה שמבוססים על תיירות, התקהלויות והסעות מרובות נוסעים יצומצמו. כך טיסות, מופעי תרבות, אירועים מכל הסוגים, מסעדות ופאבים, משחקי כדורגל ואירועי ספורט, לימודים בכיתות צפופות וכד".
מנגד ענפי המשלוחים, שיחות בזום ודומיו, עבודה ומתן שירותים מהבית ושימוש ברובוטים יתעצמו.