תקציר: רוב בעלי העסקים הקטנים פותחים עסק במקצוע שהם אוהבים. בתחום שבו יש להם, בדרך כלל, ידע נרחב; מקצועיות; ניסיון עבר; או חלום שתמיד רצו להגשים. רובם לא חולמים על ניהול ותפעול העסק; עבודה מול רשויות, שיווק, פרסום, בניית אסטרטגיות, אדמיניסטרציה וטיפול בכל מה שקשור ל back office...
ליטל קמפו (ראו תמונה משמאל) היא מנכ"לית 'קמפו - פתרונות עסקיים', המספקת שירותים ניהוליים לחברות ולארגונים: בניית אסטרטגיות שיווק; הגדלת הפעילות העסקית והרווחיות; ניתוח מתחרים, שיתופי פעולה. גיוס וניהול צוותי מכירות לפרויקטים שונים בהיקפם וגודלם. פיתוח מתודולוגיות עבודה, ניהול תקציב, הנהלת חשבונות, מינוף תהליכים ותמיכה ב'קפיצות מדרגה' ניהוליות.
* * *
עסקים קטנים הם המנוע לצמיחה וליצירת מקומות תעסוקה, בהיותם חדשניים, נמרצים ובעלי כושר הסתגלות לנסיבות משתנות (בהט, 1998). אין כלכלה בריאה ללא סקטור גדול ומשגשג של עסקים קטנים.
רוב בעלי העסקים הקטנים פותחים עסק במקצוע שהם אוהבים. בתחום שבו יש להם, בדרך כלל, ידע נרחב; מקצועיות; ניסיון עבר; או חלום שתמיד רצו להגשים.
תקופת הקורונה - שכפתה על אנשים סגר בביתם; והזמן שהתפנה להם עקב כך - הייתה זרז נוסף לאנשים עם דמיון ויכולת, שניצלו את הזמן הפנוי בבית ליוזמות כאלה.
אין ארוחות חינם, ויש מחיר ל'one men show'...
רוב בעלי העסקים הקטנים הם עסקים של 'one men show', שזה מדהים (!). במונחים מקצועיים יותר, בעל עסק הוא ריכוזי. הוא רגיל - ונוח לו - שהכל עובר דרכו, שידו בכל, שיש לו שליטה מוחלטת ובלעדית בכל התהליכים בעסק, גדולים כקטנים.
רק שרובם של בלי העסקים לא חלמו על ניהול ותפעול העסק. החזון שלהם לא כלל עבודה מול רשויות, שיווק, פרסום, בניית אסטרטגיות, אדמיניסטרציה וטיפול בכל מה שקשור ל- back office; ולמרבה הפרדוקס, ניהול העסק, דורש איכויות ומקצועיות דווקא בתחום הספציפי הזה.
רובנו - ללא כל קשר לעסקים - נפעל ככל יכולתנו על מנת לדחות טיפול בדברים שאינם "באים לנו בקלות"; ועל אחת כמה וכמה, דברים שלעתים גורמים לנו "סבל", כמו: טיפול בניירת וביורוקרטיה, טיפול בעובדים, בשכר, בהכנת החומר לרואה החשבון, בתשלומים, בהטמעת מערכות חדשניות בעסק, ובעוד דברים רבים אחרים.
כך מוצאים עצמם עצמאים רבים 'טובעים' דווקא במה שאינם מעוניינים לעשות, על חשבון מה שהם אוהבים ויודעים, שזה בעצם ממה שמייצר את העבודה ומפתח את העסק ברמה המקצועית שלו. רבים נקלעים למצב שבו הם 'רודפים' אחר האירועים ו'מכבים שריפות'. יש מקרים שהעיסוק בטפל מביא לכך, שנפח העבודה יורד; והעסק מאבד גם לקוחות קיימים.
כיוון שכך, הפתרון במקרים רבים הוא הוצאת העיסוק ב- back office, לגורם חיצוני המתמחה בכך
הוצאת השירותים הללו לגורם חיצוני המתמחה בכך, מייעלת את ה- back office, מפנה לבעל העסק זמן להתעסק במה שהוא אוהב ויודע. הוא מסוגל להתפנות מ'כיבוי השרפות', ולהשקיע בתחום המקצועי: לאתר נקודות התורפה ולחזק אותן; להשקיע במציאת לקוחות חדשים; לפתח הסתכלות רחבה יותר על הצרכים החדשים - או הקיימים בעסק - ולהתאים אותו למציאות משתנה; להשקיע בבניית אסטרטגיה לעתיד; וכדומה.
העלות הנמוכה יחסית של הפרטת ה- back office, מתקזזת מהר מאוד עם העבודה הנוספת שפיתוח העסק מביא.
כאן אני נכנסת לתמונה...
אז, אם אתם רוצים להמשיך לעשות מה שאתם אוהבים, אבל נמאס לכם מכל מה שאינכם אוהבים, תרימו טלפון, ונמצא את המסלול וחלוקת העבודה הנכונה; כדי שאתם תעשו את מה שאתם אוהבים בעסק שלכם, ואני אעשה את מה שאני אוהבת, גם בעסק שלכם.
עסק טוב הוא עסק שמסתגל לשינויים. מהר מאוד תגלו, שזהו שינוי מתחייב!
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!