תקציר: בית משפט קהילתי (Community Court) הוא בית משפט הממוקד בפתרון בעיות, הממוקד בקהילה, ובניגוד לבתי משפט רגילים, הוא מדגיש ערכים כמו: שיקום העבריין ושילובו בחברה, במקום ענישתו; מניעת מועדות (רצדיביזם) של עבריינים; מניעת פשיעה; שיתוף פעולה עם בעלי עניין חיצוניים כגון תושבים, סוחרים, כנסיות ובתי ספר; וכדומה. התפיסה השלטת בהם היא, שהטיפול בעבריין צריך להיות רב-מערכתי וארוך טווח, ולכלול גם את הקהילה שבתוכה הוא חי.
[תמונה חופשית שהועלתה על ידי Dr Les (Leszek - Leslie) Sachs לאתר flickr]
המאמר עודכן ב- 6 ביולי 2022
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
בית משפט קהילתי (Community Court) הוא בית משפט הממוקד בפתרון בעיות, הממוקד בקהילה, ובניגוד לבתי משפט רגילים, הוא מדגיש ערכים כמו: שיקום העבריין ושילובו בחברה, במקום ענישתו; מניעת מועדות (רצדיביזם) של עבריינים; מניעת פשיעה; שיתוף פעולה עם בעלי עניין חיצוניים כגון תושבים, סוחרים, כנסיות ובתי ספר; וכדומה. התפיסה השלטת בהם היא, שהטיפול בעבריין צריך להיות רב-מערכתי וארוך טווח, ולכלול גם את הקהילה שבתוכה הוא חי.
בתי משפט קהילתיים נפוצים בעולם המערבי, והם יכולים ללבוש צורות רבות.
בישראל הוקמו שני בתי משפט ניסיוניים כאלה, בבאר שבע וברמלה. הם פועלים על פי תוכנית הוליסטית וממוקדת מטרה, שמתבצעת בחמישה מעגלי חיים מרכזיים: עיסוק, השכלה, רווחה, בריאות וחברה. בין השאר הוא כולל הסדרת חובות, טיפול נפשי, גמילה מסמים, פיתוח קשרים חברתיים וטיפול בלקויות למידה. התוכנית מבוצעת תחת ליווי ופיקוח של כל הגורמים הרלוונטיים”/
לאור הצלחת הפרויקט הוא יורחב ל- 6 ערים נוספות.
[בתמונה: מתוך כתבה ב- ynet מה- 19/1/17]