תקציר: מניעת פשיעה (Crime Prevention) הינה סדרת פעולות, המביאות לצמצום היקף הפשיעה וחומרתה, ולצמצום הפחד מפשיעה שחש הציבור. פעולות אלו נעשות, הן לפני ביצוע העבירה והן לאחר ביצועה. זאת, כדי למנוע את היווצרותה או הישנותה. הן מבוצעות, לא רק על ידי גורמי מערכת אכיפת החוק (משטרה, תביעה, בתי המשפט ובתי הסוהר), אלא על ידי כולנו: פרטים, משפחות, קבילות, ארגונים ציבוריים אחרים וגם ארגונים פרטיים...
[בתמונה: פרודיה על מניעה... המקור: טוויטר. בעל הזכויות בתמונה זו לא אותר. לכן, השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים. בעל הזכויות הראשי, אנא פנה ל: yehezkeally@gmail.com]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
מניעת פשיעה (Crime Prevention) הינה סדרת פעולות, המביאות לצמצום היקף הפשיעה וחומרתה, ולצמצום הפחד מפשיעה שחש הציבור.
פעולות אלו נעשות, הן לפני ביצוע העבירה והן לאחר ביצועה. זאת, כדי למנוע את היווצרותה או הישנותה.
הן מבוצעות, לא רק על ידי גורמי מערכת אכיפת החוק (משטרה, תביעה, בתי המשפט ובתי הסוהר), אלא על ידי כולנו: פרטים, משפחות, קבילות, ארגונים ציבוריים אחרים וגם ארגונים פרטיים.
.
[בעל הזכויות בתמונה זו לא אותר. לכן, השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים. בעל הזכויות הראשי, אנא פנה ל: yehezkeally@gmail.com]
סוגי מניעה
את הפעולות של מניעת העבריינות מקובל לסווג לשלוש רמות בהתאמה למודל הרפואי: מניעה ראשונית מניעה משנית (שניונית), ומניעה שלישונית.
- במניעה ראשונית מדובר על ביצוע פעולת המניעה לפני שמצב בלתי רצוי כלשהו נוצר, או אף לפני שהוא מתחיל להיווצר.
- במניעה שניונית (או משנית) מדובר בביצוע פעולת המניעה בשלב כלשהו לאחר שניכרים הסימנים של המצב הבלתי רצוי בניסיון למנוע את החרפתו.
- במניעה שלישונית מדובר על ביצוע פעולת המניעה לאחר שהמצב הבלתי רצוי כבר מתקיים, בניסיון למנוע ולצמצם את השלכותיו המזיקות.
תיאורית המניעה בתחום הפלילי עוצבה בידי צ'זרה בקרייה האיטלקי פרסם בשנת 1764 את חיבורו הנודע "על עבירות ועונשים" (ראו תמונת כריכה משמאל), חיבורו - שזכה להוות המסד התאורטי לקרימינולוגיה הקלאסית - והשפעותיו ניכרים עד היום: על פיו, תכלית העונש איננה עינוי הנאשם, אלא למנוע מהעבריין לחזור לסורו, כמו גם להרתיע אחרים (בזק, 1979, ע' 30). מכאן, שעקרון המניעה הוא אחד משני העקרונות (ביחד עם הרתעה), שעליה מבוססת תורת הענישה הקלאסית.
בקריה טען שכדי שתתקיים מניעה, תכלית הענישה היא למנוע מהעבריין להמשיך ולפגוע בחברה, כמו גם למנוע מאחרים לבצע עבירה דומה.
.
[בתמונה: מניעה אפקטיבית על מרפסת של חדר במלון: נעלו את דלת המרפסת שלכם... גנבים מטפסים... צילום: סיגל יחזקאלי]
.
מקורות והעשרה
-
- בזק יעקב (1979), הענישה הפלילית, תל אביב: דביר.