תקציר: עונש המוות וההוצאות להורג הם - בה בעת - דוחים, מזוויעים וקשים לעיכול מחד גיסא; ומקור של סקרנות, ואפילו בידור מאידך גיסא. הם ייצרו עבורנו מיתוסים אינספור ובנו גיבורי תרבות, כמו ישו הצלוב, וז'אן דארק שהועלתה על המוקד. כל אלה הפכו את התופעה לאחת המרתקות ללימוד ולמחקר בתרבות האנושית.
[בתמונה: עונש מוות והוצאה להורג...הגרדום במוזיאון אסירי המחתרות בירושלים. התמונה נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי . קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 3.0]
[לקובץ המאמרים על עונש מוות והוצאה להורג, לחצו כאן]
עודכן ב- 3 במרץ 2023
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
עונש המוות (Capital Punishment / Death Sentence) הוא החלטה ליטול את חייו של אדם כעונש על מעשיו; והוא מלווה אותנו מאז הולדת האדם הראשון. הרי מן התורה למדנו מושגים, כגון: 'עין תחת עין', 'שֹופך דם האדם באדם דמו יישפך', 'נפש תחת נפש' וכדומה.
הוצאה להורג (Execution) היא הוצאת עונש המוות אל הפועל. קיימות מגוון של טכניקות להוצאה להורג, מתלייה, עריפת ראש, שריפה וכדומה, דרך הכיסא החשמלי, הגיליוטינה, כיתת היורים ועוד ועוד (ראו פירוט והרחבה בהמשך) ...
- לעתים, עונש המוות משקף את רצון השלטון או הקבוצה - הן קבוצה, היונקת את כוחה מתמיכה רחבה יותר; והן קבוצת מיעוט, שנטלה את החוק לידיה (לינץ' - lynching) [להרחבה על תופעת הלינץ' - ההוצאה להורג על ידי ההמון, לחצו כאן].
- לעתים, אף מדובר בהחלטה של אדם בודד מסיבות של נקמה או מתוך מחשבה שהוא מבצע בכך את רצון הקבוצה.
עונש המוות וההוצאות להורג הם - בה בעת - דוחים, מזוויעים וקשים לעיכול מחד גיסא; ומקור של סקרנות, ואפילו בידור מאידך גיסא. הם ייצרו עבורנו מיתוסים אינספור ובנו גיבורי תרבות, כמו ישו הצלוב, וז'אן דארק שהועלתה על המוקד. כל אלה הפכו את התופעה לאחת המרתקות ללימוד ולמחקר בתרבות האנושית.
[בתמונה: לינץ'... תמונה חופשית שעוצבה והועלתה על ידי OpenClipart-Vectors לאתר Pixabay]
יש תרבויות שאסרו הוצאות להורג. יש כאלה הרואות בהן רע הכרחי ומנסות לשוות להן דימוי הומני ככל האפשר; ויש המשקיעות בבימוי, באכזריות ובפומביות של התהליך כדי להשיג אלמנטים שיווקיים והרתעה.
במערכת המשפט המודרנית, עונש המוות הוא העונש הקטלני ביותר שקיים; וקיימים חילוקי דעות רבים לגבי מידת האפקטיביות שלו. הוא היה בעבר במדרגה העליונה של סולם הענישה בעולם. כיום, מעמדו הידרדר בעולם המערבי, ובחלק מהן, הוא עומד על סף ביטול; אולם, במדינות עולם שלישי חלה עליה משמעותית בשימוש בו.
בישראל, עולה סוגיית עונש המוות לדיון ציבורי, בכל פעם שמתרחש רצח אכזרי, בדרך כלל על רקע העימות הישראלי-פלסטיני. עקב כך, יש מפלות ש'תופסות טרמפ' עליו ודורשות את הכלתו, למרות שאובייקטיבית, זהו תהליך בעייתי ויקר מאוד, שהוכח בעולם המערבי כלא אפקטיבי משום כיוון.
מה עובר על אלה, שנגזר עליהם עונש מוות? מהן דרכי ההוצאה להורג? האם יש דרכים הומניות להרוג?
שיטות של הוצאה להורג:
הצלחנו לאתר, עד כה לא פחות מ- 20 טכניקות של הוצאה להורג. חשבתי לסדר אותן על פי דרגת הסבל; אבל, אני מניח שגם במקרה הזה, הכל בעיני המתבונן... על כן וכדי להקל על ההתמצאות, הן סודרו על פי הא"ב.
לכל אחת מהן הקדשנו דף נפרד. נדגיש כי הדפים הללו קשים לצפייה!
- בתולת הברזל (בתולת נירנברג) (ראו תמונה למטה);
- גז;
- הרעבה;
- השלכה מגובה;
- השלכה ממטוסים;
- חיות טרף;
- יציקת מתכות רותחות לגרון;
- ירי;
- כיסא חשמלי;
- כריתת איברים;
- לינץ' (הוצאה להורג על ידי ההמון)
- מחיצה על ידי פיל;
- מכות;
- סקילה;
- עריפת ראש;
- צליבה;
- רעל;
- שיפוד;
- שריפה;
- תלייה;
- חניקה.
הוצאה להורג על פי ההלכה היהודית
ההלכה היהודית קובעת ארבע מיתות בית דין. משמע, ארבע שיטות של הוצאה להורג שבאמצעותן מתבצע עונש מוות. חז"ל גזרו מתוך החוק המקראי ארבע שיטות הוצאה להורג, שכל אחת מהן גורמת לנידון סבל במידה שונה. שיטת ההוצאה להורג נקבעה לפי חומרת המעשה שבגינו הורשע הנידון. השיטות הללו מפורטות, בפירוט, במסכת סנהדרין (ויקיפדיה: ארבע מיתות בית דין).[להרחבה בנושא הוצאה להורג על פי ההלכה היהודית, לחצו כאן]
[בכרזה: ארבע מיתות בית דין על פי סדר החומרה... הכרזה: ייצור ידע]
היבטים נוספים של ההוצאות להורג
- הארוחה האחרונה...
[לכתבה המלאה של אורן דותן ב- ynet, לחצו כאן]
- תקלות במהלך ההוצאות להורג:
[למאמר המלא של גיא רייט במאקו, לחצו כאן]
[לקובץ המאמרים על עונש מוות והוצאה להורג, לחצו כאן]
נושאים להעמקה
העשרה
- ז'ורבל אלכסנדר (2014), ההתנגדות לעונש המוות בעולם ובישראל, חיפה: אוניברסיטת חיפה. להורדת העבודה לחץ: זורבל אלכסנדר - עונש מוות.
- אבי ברוכמן (2017), עונש מוות למחבלים?, ייצור ידע, 20/12/17.
- האתר של Rob Hopmans.
- אורן דותן (2012), הארוחות האחרונות של הרוצחים המפורסמים, 19/3/12, ynet.
- פנחס יחזקאלי (2015), לינץ', ייצור ידע, 26/5/15.
- פנחס יחזקאלי (2019), עונש המוות במקרא ובהלכה, ייצור ידע, 28/7/19.
- גיא רייט (2017), 10 הוצאות להורג שנכשלו בצורה נוראית, מאקו, 24/11/17.
- ויקיפדיה: ארבע מיתות בית דין.
Comments are closed.