תקציר: גרילה או מלחמה קטנה (Guerrrilla) היא שיטת לחימה הניכרת בפעולות של יחידות עצמאיות קטנות - סדירות ולא סדירות - זריזות וגמישות, לרוב של רגלים וכוחות קלים, ועיקרה תחבולנות רבה ושיטה של פגע וברח. זוהי דרך המאפשרת למורדים להתמודד עם הצבא הסדיר הגדול של השלטון. בצה"ל נקראת לוחמת גרילה גם בשם לוחמה זעירה (שילוב של אגם תוהד, 1998, עמ' 99-98; וויקיפדיה).
[בתמונה: לוחמי גרילה. מקור התמונה אינו ברור. בעל הזכויות בתמונה זו לא אותר. לכן, השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים. בעל הזכויות הראשי, אנא פנה ל: yehezkeally@gmail.com]
"ארגון גרילה מנצח אם לא הפסיד, צבא מפסיד אם לא ניצח." (הנרי קיסינג'ר)
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.* * *
גרילה או מלחמה קטנה (Guerrrilla) היא שיטת לחימה הניכרת בפעולות של יחידות עצמאיות קטנות - סדירות ולא סדירות - זריזות וגמישות, לרוב של רגלים וכוחות קלים, ועיקרה עורמה ותחבולה רבה, ושיטה של פגע וברח. זוהי דרך המאפשרת למורדים להתמודד עם הצבא הסדיר הגדול של השלטון. בצה"ל נקראת לוחמת גרילה גם בשם לוחמה זעירה (שילוב של אגם תוה"ד, 1998, עמ' 99-98; וויקיפדיה).
מקור המילה הוא ספרדית guerra פירושה מלחמה ו- guerrilla פירושה "מלחמה קטנה", כיוון ששימשה לראשונה לתיאור המאבק העממי כנגד הכיבוש הצרפתי של ספרד במהלך מלחמות נפוליאון, ומכאן בא המונח (גרילה-זעיר בספרדית).
במלחמה הזו, שכנתה מלחמת חצי האי - והתחוללה בין 1807 (או 1808) ל-1814 - עשו הספרדים שימוש נרחב בלחימה של קבוצות קטנות וזריזות, ונמנעו ממערכה מסודרת, שבה היה יתרון לצבא הצרפתי.
[בתמונה: מלחמת חצי האי - "השניים במאי 1808", מאת פרנסיסקו דה גויה. התמונה היא נחלת הכלל]
מה בין גרילה לטרור?
טרור (Terror או Terrorism) מוגדר במילון מונחי צהל כשימוש אלים (או איום בשימוש) נגד יחידים (בעיקר אזרחים שלווים וחפים מפשע) או נגד רכוש. טרור נובע מחוסר הסכמה עם הסדר הקיים ומטרתו לזעזע את המערכת הקיימת ולהקריסה, על מנת לבנות סדר חדש. אדוארד לוטוואק (2002, ע' 11) בספרו: אסטרטגיה של מלחמה ושלום, מגדיר טרור כצורה אלימה של ביטוי עצמי או הגדרה עצמית, מעין גרפיטי הכתוב בהרס ובדם...מקובל לראות את הטרור כשלב הראשון במלחמות שחרור של עמים קטנים; את הגרילה כשלב השני בהתגבשות המלחמה הזו; ואת התגבשותו של צבא לאומי כשלב המיסוד השלישי. אפשר לראות, למשל, איך המודל הזה התפתח לאורך ההיסטוריה של המאבק הפלסטיני, שמשלב היום את כל שלוש שיטות הלחימה הללו (יחזקאלי, 2022):
- טרור נגד אוכלוסייה אזרחית בתוך גבולות הקו הירוק ונגד יהודים ביהודה ושומרון;
- גרילה נגד הצבא והמשטרה הישראלים ביהודה ושומרון, וגם בתוך גבולות ישראל;
- מלחמה של צבא סדיר מרצועת עזה.
נושאים להעמקה
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2019), התודעה – והניסיונות להשפיע עליה – באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/10/19.
- פנחס יחזקאלי (2014), טרור: להרוס כדי לבנות סדר חדש, ייצור ידע, 19/7/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), גרילה – השלב השני במלחמות העצמאות של עמים קטנים, ייצור ידע, 22/7/14.
- פנחס יחזקאלי (2022), הלחימה בפלסטינים – טרור או גרילה?, ייצור ידע, 28/10/22.
- הנקין יגיל (2006), כיצד מנצחים ב"מלחמות קטנות", תכלת 24, קיץ התשס"ו.
- אג"ם-תוה"ד (1998), המילון למונחי צה"ל, תל אביב: צה"ל, מטכ"ל.
- ויקיפדיה: הערך: גרילה.
Comments are closed.