תקציר: דטרמיניזם (Determinism) היא תפיסה הפוכה לתפיסת המורכבות. התפיסה הדטרמיניסטית טוענת כי אין לשנות את מה שנקבע מראש. מעשיו של האדם אינם מעלים ואינם מורידים. הכל בעולם מתרחש בסדר קבוע מראש, לכל תוצאה קדמה סיבה שהביאה אל אותה תוצאה, ואילו לא התרחשו המאורעות שהן סיבת התוצאה – הרי שהיא לא הייתה מתקיימת מלכתחילה. יוצא מכך, כי בהינתן ידיעה מושלמת על מצב היקום בתאריך מסוים, אפשר מבחינה עקרונית לחזות מראש את כל תולדותיו העתידות של העולם...
[בעל הזכויות בתמונה זו לא אותר. לכן, השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים. בעל הזכויות הראשי, אנא פנה ל: yehezkeally@gmail.com]
המאמר עודכן ב- 30 בדצמבר 2019
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
בפרשת ויגש בספר בראשית, יוסף, המשנה לשליט מצרים, מתוודע סוף סוף אל אחיו, אחרי נאומו חוצב הלהבות של אחיו יהודה (ראו תמונה למטה). כדי להרגיע את אחיו הוא טוען שיד הגורל הייתה זו שגרמה להם למכור אותו: "וְעַתָּה לֹא אַתֶּם שְׁלַחְתֶּם אֹתִי הֵנָּה כִּי הָאֱלֹהִים" (בראשית מה ח).
האמונה, לפיה הבחירה החופשית של האדם ממנו והלאה, ואנשים הם רק כלי משחק בתכנית גדולה הנקבעת מלמעלה, קרויה דטרמיניזם.
דטרמיניזם (Determinism) היא תפיסה הפוכה לתפיסת המורכבות. התפיסה הדטרמיניסטית טוענת כי אין לשנות את מה שנקבע מראש. מעשיו של האדם אינם מעלים ואינם מורידים (ולד, 1994, ע' 19). הכל בעולם מתרחש בסדר קבוע מראש, לכל תוצאה קדמה סיבה שהביאה אל אותה תוצאה, ואילו לא התרחשו המאורעות שהן סיבת התוצאה – הרי שהיא לא הייתה מתקיימת מלכתחילה. יוצא מכך, כי בהינתן ידיעה מושלמת על מצב היקום בתאריך מסוים, אפשר מבחינה עקרונית לחזות מראש את כל תולדותיו העתידות של העולם.
[למאמרו של ד"ר אבי הראל: 'סיפורם של יהודה ויוסף – דטרמיניזם או בחירה חופשית?', לחצו כאן]
אחד הסיפורים המפורסמים הממחישים דטרמיניזם הוא "פגישה בסמארה". להלן הסיפור אצל עמנואל ולד (1994, ע' 19; ראו תמונת הספר משמאל למטה):
משרתו של סוחר עשיר בבגדד ירד לשוק לקנות מזון. לפתע הדפה אותו בכיכר השוק דמות עוטה גלימה שחורה. בפנותו לעברה ראה המשרת את מלאך המוות ניצב מולו. אחוז אימה רץ המשרת המבוהל לבית אדונו, ושאל ממנו את המהיר בסוסיו: "ארכב הרחק מכאן אל סמארה, כי שם לא ימצאני המוות". מיהר הסוחר אל כיכר השוק, ראה את מלאך המוות בהמון ושאל אותו: "מדוע הבהלת את משרתי"? ענתה לו הדמות בשחור: "אני הוא שנבהלתי כשנתקלתי בו כאן בבגדד, שהרי פגישה לי עימו הלילה בסמארה"...
[להרחבת המושג: 'מורכבות', לחצו כאן]
יש המפרשים את הסיפור כפגישה פטאלית של אדם עם גורלו הוודאי, ממנו אין לברוח. אבל למעשה, מתארת הפגישה מצב שבו נקבעה אמנם פגישה לאדם עם גורלו, אך ביכולתו לשנות את המציאות באופן החלטתו... (ולד, 1994, ע' 19).
גרסאות נוספות של הסיפור בבלוג של עודד אלייגון, ב- דה מרקר קפה:
החל מתחילת המאה ה 20 החלו להתבסס תפיסות מנוגדות, אשר טענו כי דטרמיניזם טהור איננו קיים בנמצא. תיאוריות אלו דגלו בכך שהעולם מורכב הרבה יותר, וכי על מנת לחזות תוצאות על בסיס התפיסה הדטרמיניסטית יש להתחיל מנקודת מוצא בעלת דיוק אין סופי.
[בתמונה משמאל: כריכת הספר הינשוף של מינרווה, החלטות אסטרטגיות בתנאי אי ודאות לעינואל ולד, שראה אור ב- 1994, בהוצאת ידיעות אחרונות. אמו מאמינים שאנו עושים בתמונה שימוש הוגן]מכיוון שדיוק זה איננו קיים – הרי שכל שינוי (ויהיה זה הקטן ביותר) עשוי להשפיע על מערכת מורכבת ועל התוצאות הסופיות באופן קיצוני.
המורכבות הופכת את הדטרמיניזם ללא רלוונטי. מערכות מורכבות אינן ליניאריות. הן מורכבות מכדי שניתן יהיה לחזות את עתידן בדיוק.
השינויים מושפעים לא רק מכמות הגורמים, אלא גם מאיכותם, מאיכות קשרי הגומלין ביניהם, מהכוחות הפועלים עליהם ומהדינמיות. אירועים שצפוי שיקרו אינם וודאיים, ואירועים שלא צפוי שיקרו עשויים בהחלט להתרחש.
[להרחבת המושג, 'מערכת מורכבת', לחצו כאן] [להרחבה בנושא: 'קשרי גומלין', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'דינאמיות', לחצו כאן]
[תמונה חופשית שהועלתה על ידי Jack לאתר flickr]
מקורות והעשרה
- אלייגון עודד (2012), פגישה בסמארה, דה מרקר קפה, 15/9/12.
- אלייגון עודד (2012), פגישה בסמארה (2), דה מרקר קפה, 16/9/12.
- ולד עימנואל (1994), הינשוף של מינרווה, החלטות אסטרטגיות בתנאי אי ודאות, תל אביב: ידיעות אחרונות.